Λέμφωμα Hodgkin και μη-Hodgkin: Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Το λέμφωμα είναι ο πιο συχνός αιματολογικός καρκίνος και διακρίνεται στους εξής δύο τύπους, το λέμφωμα Hodgkin (HL) και το λέμφωμα μη-Hodgkin (NHL).

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Το λέμφωμα προσβάλλει τους λεμφαδένες και εκδηλώνεται όταν η ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων παρουσιάζει μετάλλαξη.

Το λέμφωμα Hodgkin διακρίνεται σε έξι επιπλέον κατηγορίες και το μη-Hodgkin σε εξήντα ένα κατηγορίες, ενώ ο ρυθμός εξέλιξης και των δύο τύπων είναι αυτό που τα χαρακτηρίζει ως επιθετικά και ως βραδέως εξελισσόμενα λεμφώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Κάθε ένας από τους δύο τύπους λεμφωμάτων εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα.

Για το λέμφωμα Hodgkin ύποπτα συμπτώματα θεωρούνται οι νυχτερινές εφιδρώσεις, ο υψηλός πυρετός, η απότομη απώλεια κιλών και όρεξης, οι πρησμένοι λεμφαδένες, η δύσπνοια, ο βήχας και η έντονη φαγούρα στο σώμα.

Για το λέμφωμα μη-Hodgkin, τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι το αίσθημα βάρους και πόνου στον θώρακα, η έντονη εφίδρωση και ρίγη, η δύσπνοια, ο πυρετός, η κόπωση, το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, ο βήχας και οι διογκωμένοι λεμφαδένες.

Παράγοντες κινδύνου

Τα αίτια εμφάνισης για το λέμφωμα Hodgkin’s και το λέμφωμα μη-Hodgkin’s διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο.

Οι παράγοντες κινδύνου για το λέμφωμα Hodgkin είναι το ιστορικό λοιμώδους μονοπυρήνωσης, η ηλικία (άτομα 20-30 ετών και άνω των 55 τείνουν να εμφανίζουν πιο συχνά), το φύλο (είναι πιο συχνό στους άνδρες), η κληρονομικότητα και η ανοσολογική ανεπάρκεια.

Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος μη-Hodgkin είναι η ηλικία (άνω των 60), το φύλο, η έκθεση σε χημικές ουσίες, η ανοσολογική ανεπάρκεια, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι λοιμώξεις από συγκεκριμένους ιούς (όπως είναι ο ιός Epstein-Barr), τα ενθέματα σιλικόνης και η παχυσαρκία.

Πηγή: webmd.com και medicalnewstoday.com
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.