Αμερικανός αναλυτής: Σωστή η απόφαση να διώξουμε την Τουρκία από το F-35 αλλά οι S-400 είναι ο λάθος λόγος

Freepen.gr - Τα αμερικανικά σχέδια για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 είναι η σωστή κίνηση, αλλά η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα πυραύλων S-400 είναι ίσως ο λανθασμένος λόγος για κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Harold Hutchison, δημοσιογράφος των ΗΠΑ που καλύπτει στρατιωτικά ζητήματα στη Washington Examiner.

Η Ουάσινγκτον από τον περασμένο μήνα έχει αυξήσει την πίεση στην Τουρκία να ακυρώσει την απόκτηση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, τα οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να συλλέξουν στοιχεία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ

Ο Hutchison είπε ότι στο παρελθόν υπήρξαν κι άλλες αγορές ρωσικών συστημάτων από συμμάχους των ΗΠΑ που δεν είχαν θεωρηθεί ως ενέργειες οι οποίες τερμάτιζαν συμφωνίες. "Η Νότια Κορέα απέκτησε T-80 άρματα μάχης και οχήματα πεζικού BMP. Η Ελλάδα αγόρασε S-300 στη δεκαετία του 1990", δήλωσε ο Hutchison.

"Έτσι, οι S-400 δεν είναι αναγκαστικά ένας καταλύτης ακύρωσης της συμφωνίας και στην πραγματικότητα η απόκτησή τους από την Τουρκία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευκαιρία πρόσβασης σε πληροφορίες", δήλωσε ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να προσκαλέσουν την πρώτη συστοιχία που αποκτά η Τουρκία στη Nellis Air Force Base για να συμμετάσχει σε ασκήσεις Red Flag.

"Έτσι, ενώ το να διώξουμε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 είναι το σωστό πράγμα, οι S-400 είναι ίσως ο λανθασμένος λόγος για να γίνει αυτό", δήλωσε ο Hutchison.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, ο πραγματικός λόγος για την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 θα πρέπει να είναι τα αρχεία καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και το ότι η χώρα επί Ερντογάν έχει εξελιχθεί από αξιόπιστος σύμμαχος σε εχθρό στη συνοριογραμμή.

"Εάν το καθεστώς του Ερντογάν εγκαταλείψει την εξουσία, ίσως η Αμερική μπορεί να εξετάσει την επανέναρξη της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα. Μέχρι τότε, η αποστολή των F-35 σε ένα καθεστώς που θα μπορούσε να καταστεί εχθρικό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος", δήλωσε ο Hutchison.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail