Τα ΗΑΕ έπεισαν τους Γάλλους να ενσωματώσουν τον ESSM στις Gowind 2500, φτιάχνοντας ένα ιδανικό πλοίο για την…Ελλάδα, λύση και για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ;

Τα ΗΑΕ έχουν προχωρήσει στην παραγγελία των δύο κορβετών τύπου Gowind 2500, μετά και την απόφαση αυτές να φέρουν τον αμερικανικό Α/Α πύραυλο ESSM.

Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com

Όπως μεταδίδει η «La Tribune», η Naval Group «υπέκυψε» στην επιθυμία τα αραβικά σκάφη να διαθέτουν τον ESSM, αντί του MICA-VL, ενώ το συμβόλαιο αγοράς φαίνεται να υπογράφθηκε στις 25 Μαρτίου 2019, με τα πλοία να κατασκευάζονται στη Γαλλία.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συμφωνίας, ύψους €750 εκατ. συνολικά, είναι επίσης πως τα σκάφη θα διατηρήσουν το CMS Setis, χωρίς δηλαδή το τελευταίο να αντικατασταθεί από το TACTICOS. Αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει στην παρουσία του ESSM και σε άλλους γαλλικούς τύπους πλοίων που φέρουν το SETIS, επιτρέποντας δυνητικά στον υποψήφιο χρήστη να επιλέξει τον ESSM αντί των MICA ή Aster 15.

Gια να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο των αραβικών Gowind 2500, ωστόσο, απομένει η γερμανική έγκριση, μιας και η Γερμανία προμηθεύει το σύστημα πρόωσης. Φυσικά, ποτέ δεν αποκλείεται οι Γερμανοί να σταματήσουν το συμβόλαιο!

Ένα τέτοιο πλοίο θα ήταν ιδανικό και για την Ελλάδα, που έχει σαν κύριο αντιαεροπορικό όπλο αυτή την στιγμή τον ESSM. Αν τελικά το SETIS μπορεί να “δουλέψει” με τον ESSM, προφανώς μπορεί να δουλέψει και σε μια λύση Gowind 2500/3100 για την Ελλάδα.

Αν οι Γάλλοι αποφασίσουν να προσφέρουν κάτι τέτοιο, τότε μπορεί ίσως και να έχουν βρει την καλύτερη λύση, που θα καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ, ενώ δεν θα “πετά στα σκουπίδια” την ελληνική επένδυση στην ανάπτυξη του ESSM. Στην έκδοση Block 2, ο ESSM είναι μια εξαιρετική επιλογή, για τώρα αλλά και το μέλλον.

Προχωρώντας την σκέψη μας λίγο παραπάνω, πιστεύουμε πως πιστοποίηση του ESSM στο SETIS μπορεί να ξαναφέρει τους Γάλλους κοντά στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το SETIS σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες μας δεν μπορούσε επ’ουδενί να συνεργαστεί με αμερικανικά όπλα. Η εξέλιξη όμως που είχαμε με τα πλοία των ΗΑΕ, είναι καταλυτικής σημασίας για το θέμα.

Άλλωστε, όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ έχει καθυστερήσει τόσο, που κοντεύει να καταντήσει ένα πικρό ανέκδοτο. Και φυσικά, ενόψει εκλογών, οι όποιες αμυντικές δαπάνες έχουν μετατραπεί απλά σε προεκλογικές παροχές.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.