Ναυτικός αποκλεισμός της Κύπρου: Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή ενδεχόμενο καλά μελετημένο;

Ναυτικός αποκλεισμός: Όσο άχαρο κι αν είναι το συγκεκριμένο ζήτημα, οφείλουμε να το εξετάσουμε, έστω κι αν δεν μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, ως ένα από τα πιθανά σενάρια εμπλοκής της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Από: iEpikaira
 
Δεδομένης της περιορισμένης αποτρεπτικής αμυντικής ικανότητας της μεγαλονήσου, της αναθεωρητικής τουρκικής πολιτικής στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, την Ε.Ε. που διατηρεί μετριοπαθή στάση -που εμμέσως πλην σαφώς δίνει το πράσινο φως στα αρπακτικά της Άγκυρας-, την πολιτική αστάθεια σε Ισραήλ και Ελλάδα, αλλά και την ευνουχισμένη αποτρεπτική δύναμη της δεύτερης με τις ανίκανες και άκρως ενδοτικές κυβερνήσεις της, θεωρούμε ότι πρωταρχικός και κύριος τουρκικός στόχος επί του παρόντος είναι, η επιβολή τετελεσμένων στην ανοχύρωτη κυπριακή ΑΟΖ. Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση ενέχει μικρότερους κινδύνους σοβαρής επιδείνωσης και θα αποτελέσει και έλεγχο των αντανακλαστικών Ελλάδας και διεθνής κοινότητας. Αναλόγως του αποτελέσματος, αντίστοιχες πρακτικές θα εφαρμοστούν και δυτικότερα...
Το πως θα το επιτύχει αυτό η Τουρκία, μας το έχει ήδη αποδείξει όταν εκδίωξε το ιταλικό πλωτό γεωτρύπανο  "Saipem 12.000" με την θρασύτατη παρουσία πολεμικών πλοίων από τα νότια της Κύπρου. Ο θαλάσσιος ναυτικός αποκλεισμός λοιπόν είναι το όπλο της Τουρκίας που χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία μπορεί να εξαπολύσει, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μη νομίζετε ότι χρειάζονται πάνω από 2-3 ημέρες), αρκετό για να πιέσει την Κυπριακή ηγεσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το πιστόλι στον κρόταφο. Εννοείται ότι η οποιαδήποτε έμπρακτη βοήθεια από την διεθνή κοινότητα, ακόμη και από αυτούς που υποτίθεται ότι τίθενται ενάντια στις τουρκικές βλέψεις, αλλά έμμεσα τις επικροτούν (βλ. ΗΠΑ-Ισραήλ), δεν θα έρθει ποτέ, και θα περιοριστεί στις "αυστηρές" δηλώσεις και τα αναιμικά διαβήματα που ο νεοσουλτάνος τα αντιμετωπίζει ως ανέκδοτα. Εντωμεταξύ η Ελλάδα, που δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα αυξήσει την ετοιμότητά της και πιθανότατα θα "παρακολουθεί στενά" την κατάσταση, με τις ένοπλες δυνάμεις να εκλιπαρούν για εμπλοκή ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αρκεστεί σε πομπώδεις και ανερμάτιστες δηλώσεις περί εφαρμογής του "Διεθνούς Δικαίου" (υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία δεν έχει κυρώσει ούτε τη Διεθνή Συνθήκη για την Υφαλοκρηπίδα του 1958 ούτε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, οι οποίες ορίζουν την υφαλοκρηπίδα και τρόπους οριοθέτησής της) και σε βερμπαλιστικά πυροτεχνήματα χωρίς ουσία. Ταυτόχρονα τα συστημικά ΜΜΕ και οι ανθέλληνες πολιτικοί θα μας βομβαρδίζουν κυριολεκτικά με την κινδυνολογία και τουρκοφοβία τους (κάτι που ήδη συμβαίνει) που αποσκοπεί στην άνευ όρων παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας. 
Κάπως έτσι θα παγιώνονται οι τουρκικές θέσεις για τη μοιρασιά της κυπριακής ΑΟΖ, θέσεις που έχουν έντεχνα εδώ και χρόνια διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα, και δεδομένης της ενδοτικότητάς μας, θα ανοίγει η όρεξή τους να κινηθούν δυτικότερα, τι στιγμή που εμείς ακόμη θα συζητάμε για το αν και πως έπρεπε ή δεν έπρεπε να προβούμε σε οριοθέτηση της ΑΟΖ για να μην τους παροξύνουμε. Καλή νύχτα μας.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.