Ιστορικό δίδαγμα: οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν τα κέρδη δικά τους και τη χασούρα στους λαούς οδηγούν σε παγκοσμίους πολέμους

Couleur / pixabay
Από το 1921-1929 οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές στους ΗΠΑ δάνειζαν χωρίς έλεγχο κεφάλαια. Την ίδια περίοδο o Dow Jones πήγε από τις 60 στις 400 μονάδες. Δε σας θυμίζει την άνοδο του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα; Ύστερα ήρθε το κραχ που κατέληξε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκατομμύρια έμειναν άνεργοι στη Γερμανία που μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται με αποτέλεσμα να είναι δεκτικοί σε έναν πατερουλη.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Έχουμε λοιπόν ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν τα κέρδη τους να είναι ιδιωτικά και η χασούρα τους δημοσιά! Στην περίπτωση του ελληνικού χρηματηστηριου έφταιγε ο χαζός λαός που δεν ήξερε πως λειτουργεί το σύστημα. Ως γνωστόν οι αρχές και οι θεσμοί υπάρχουν για αυτούς που ξέρουν.

Για την κρίση πάλι έφταιγε ο λαός καθώς μαζί τα φάγαμε. Εκμεταλλεύονται υπαρκτά κακώς κείμενα, τα γενικεύουν και δημιουργούν μια φαντασιακή εικόνα. Τον αναλυτικό λογαριασμό που να εξηγεί πως τα φάγαμε μαζί δεν τον είδαμε ποτέ.

Το 1929 η πολίτικη εξουσία δεν ήταν τόσο εξαχρειωμένη και τόσο διαπλεκόμενη ώστε να φορτώσει την ευθύνη στο λαό. Η ουσία είναι ότι όταν το οικονομικό σύστημα ελέγχεται από επιχειρήσεις που θέλουν τα κέρδη δικά τους και τη χασούρα στους φορολογούμενους και η πολίτικη εξουσία δεν κάνει τίποτα για να διασφαλιστεί την προστασία των πολιτών φροντίζοντας για την αποτελεσματική λειτουργιά των θεσμών, η ιστορία θα επαναλαμβάνεται.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail