Αλωνίζουν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας στη Γερμανία

Freepen.gr - Μια επίσημη έκθεση που δημοσίευσε το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης προειδοποίησε ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έχουν εντείνει τις προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών τους στη Γερμανία, ανέφερε η Τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle την Παρασκευή και υπογραμμίζει το turkishminute.com.

Η έκθεση για την προστασία του συντάγματος που δημοσιεύθηκε από την κρατική υπηρεσία προστασίας του συντάγματος (LfV) υπογράμμισε ότι οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας, της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή στους πρώην πολίτες τους και στις εταιρείες τους που εδρεύουν στη Γερμανία, με στόχο τους αντιπάλους των καθεστώτων τους.

Στο τμήμα για την Τουρκία, η έκθεση υπενθύμισε ότι πάνω από 3 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία και ότι περίπου μισό εκατομμύριο από αυτούς έχουν έδρα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Στην έκθεση αναφέρονται οι ενώσεις και οι θρησκευτικές δομές που συνδέονται με την Τουρκία, όπως οι Milli Görüş, τα σπίτια των Ύρφαν, το κόμμα Felicity και η εκκλησία του Ismail Ağa.

Η έκθεση ανέφερε επίσης την παρουσία συμπαθούντων οργανώσεων από την άκρα αριστερά, όπως το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα / Μέτωπο (DHKP-C), το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας (TKP) και το μαρξιστικό (MLKP), καθώς και ακροδεξιές οργανώσεις όπως οι Γκρίζοι λύκοι.

Ειδικότερα, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε νέα ώθηση στις δραστηριότητές της που στοχεύουν στους συμπαθούντες του ΡΚΚ και τους οπαδούς του θρησκευτικού κινήματος Gülen, το οποίο κατηγορεί για ένα απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η Τουρκία ζήτησε από τους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό να αναφέρουν τυχόν ύποπτους Γκιουλενιστές στις μονάδες ασφαλείας της Τουρκίας. Μια εφαρμογή για κινητά που αναπτύχθηκε από την αστυνομική υπηρεσία της Τουρκίας επέτρεψε την αναφορά υπόπτων.

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις θυγατρικές και εταίρους της, όπως η Τουρκική-Ισλαμική Ένωση για Θρησκευτικές Υποθέσεις (DİTİB) και η Ένωση των Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (UETD), για να ασκήσουν επιρροή στις τουρκικές ομάδες, δίνοντας ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο συνδέονται τα τζαμιά με την DİTİB διοργάνωσαν παιδικά έργα για την υποστήριξη της στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας το 2018 στη βόρεια Συρία.

Το 2017 το DİTİB αποτέλεσε αντικείμενο ομοσπονδιακής έρευνας στη Γερμανία, αφού αποκαλύφθηκε ότι 19 από τους ιμάμηδες, ενεργώντας σύμφωνα με τις οδηγίες της τουρκικής κυβέρνησης, περνούσαν πληροφορίες στη Άγκυρα για τους οπαδούς του Gülen που ζούσαν στη Γερμανία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail