Κωνσταντίνος Φίλης: Η Τουρκία δεν μπλοφάρει και θα το πάει μέχρι τέλους

«Η Τουρκία έχει αποφασίσει να το πάει μέχρι τέλους» σχολίασε μέσα από την εκπομπή One Line Weekend ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης αναφορικά με τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. «Το μέχρι τέλους σημαίνει δυο πράγματα» εξήγησε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε πως «η Τουρκία αποσκοπεί να αναστείλει οριστικά το πρόγραμμα της Κύπρου και να υποχρεώσει σε αναδίπλωση τη χώρα και τις εταιρίες γεωτρήσεων.

Και αν δεν το καταφέρει, τουλάχιστον να μετριάσει μέρος του προγράμματος, στα τεμάχια που είναι πιο εύκολο για εκείνη, όπως το τεμάχιο 2 και 3» συνέχισε. Υπογράμμισε, δε, πως «δεν υπάρχει ανάγκη για καμία πλευρά να στρατιωτικοποιήσει αυτή την κρίση, μια και αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας». Ερωτηθείς για τον αν υπάρχει περίπτωση αυτή η κρίση να εξαπλωθεί στο Αιγαίο, απάντησε πως δεν πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.

«Θεωρώ πως και για την Τουρκία το να παραμείνει στην Αν. Μεσόγειο είναι ο στόχος, δεν θεωρώ ότι η Άγκυρα έχει λόγο να πολλαπλασιάσει τα ρίσκα μεταφέροντας αυτή την ένταση στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, συνέχισε, «η Τουρκία με αυτές τις κινήσεις που κάνει, ναι μεν από τη μια θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, διότι η Τουρκία υποτίθεται ότι στην περιοχή λειτουργεί υποστηρικτικά προς τους Τουρκοκύπριους, άρα ουσιαστικά επικαλείται το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη. Έτσι με τον τρόπο αυτό προκαλεί και μας να λειτουργήσουμε ως εγγυήτρια δύναμη, έναντι των Ελληνοκυπρίων. Ωστόσο, όπως είπε, «από την άλλη η Τουρκία δεν θα ήθελε να δει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδος στα ζητήματα αυτά παρά μόνο βέβαια, μια διπλωματική στήριξη που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail