«Κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας στο ΝΑΤΟ»

Freepen.gr - Η ισχυρή αντίδραση της Ουάσινγκτον ενάντια στην Τουρκία σχετικά με την απόφασή της να αγοράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας S-400 μπορεί να ενισχύσει τις διαμάχες στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Karol Wasilewski, αναλυτή σε θέματα Τουρκίας στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (PISM).

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, αυτο θα οδηγήσει επίσης σε περισσότερους περιορισμούς στην αμερικανική στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, δήλωσε ο Wasilewski.

Τα σχόλιά του έρχονται σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς πλησιάζει η ημερομηνία παράδοσης για το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

"Μια ισχυρότερη αντίδραση των ΗΠΑ μπορεί επίσης να ενισχύσει τις διαμάχες εντός της συμμαχίας, δεδομένης της αναμενόμενης αντίστασης ορισμένων χωρών", σχολίασε ο Wasilewski αναφέροντας τη Γερμανία ως παράδειγμα.

Λέγεται ότι οι ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις εντός της συμμαχίας λόγω του μεγάλου εμπορικού όγκου που έχει η Τουρκία με άλλο μέλος του ΝΑΤΟ στη Γερμανία.

Ο κ. Wasilewski υπογράμμισε επίσης ότι η απόφαση για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος είναι μέρος της επιθυμίας της Τουρκίας να επιτύχει "στρατηγική αυτονομία".

"Μέχρι το 2053, η Τουρκία επιθυμεί να είναι αυτόνομη η βιομηχανία όπλων της, η οποία έχει βοηθήσει τη χώρα να μειώσει συστηματικά την εξάρτησή της από τους δυτικούς προμηθευτές, οι οποίοι σήμερα κυριαρχούν στις συναλλαγές όπλων ενώ παράλληλα αποκτά πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες", ανέφερε.

Ο κ. Wasilewski είπε ότι μία από τις κρίσιμες πτυχές που διευκόλυνε τη συναλλαγή S-400 της Τουρκίας ήταν η προθυμία της Ρωσίας να συμπεριλάβει τη μεταφορά τεχνολογίας, σε αντίθεση με τις προτάσεις των δυτικών συμμάχων, οι οποίες απέτυχαν να καλύψουν τις στρατιωτικές απαιτήσεις της Τουρκίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail