Ξεκάθαρη απειλή χρήσης πολεμικής βίας από την Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Freepen.gr - Σε μια δήλωση γεμάτη απειλές προχώρησε ο εκρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την κατανομή των εσόδων από φυσικό αέριο με ορισμένες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.

Ο Aksoy απήντησε:

Η συμφωνία αποτελεί συγκεκριμένο παράδειγμα της συνέχισης των Ελληνοκυπρίων για παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού. Εξυπακούεται ότι η συμφωνία δεν κάνει καμία αναφορά στους Τουρκοκύπριους και ότι οι Τουρκοκύπριοι δε λαμβάνουν κανένα μερίδιο από τα έσοδα. Αυτό είναι απαράδεκτο τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΤΔΒΚ.

Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου και οι διεθνείς εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή τη Διοίκηση δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και ότι έχουν ίσα δικαιώματα στους πετρελαϊκούς και φυσικούς πόρους του νησιού.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία θα διατηρήσει τη σθεναρή και αποφασιστική στάση της για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων καθώς και των δικών της δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το σκοπό αυτό. Πράγματι, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Erdoğan, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή δεν συμπεριλάβει τους Τουρκοκύπριους - ως ισότιμους ιδιοκτήτες του νησιού - στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και στην κατανομή των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει την υφαλοκρηπίδα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Για το σκοπό αυτό, τα σκάφη γεώτρησης μας, Yavuz και Fatih, θα ξεκινήσουν δραστηριότητες γεώτρησης στο εγγύς μέλλον, στους τομείς όπου η ΤΔΒΚ χορήγησε άδειες για το Τουρκικό πετρέλαιο το 2011.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση είναι η πλευρά που δε διστάζει να διακινδυνεύσει ανεύθυνα την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου παραβλέποντας τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι οι συνεργάτες ιδιοκτήτες του νησιού, απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις συνεργασίας και συνεχιζόμενες μονομερείς δραστηριότητες παρά τις προειδοποιήσεις μας.

Ξεκάθαρη απειλή χρήσης πολεμικής βίας από την Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και πρόκληση τετελεσμένων με την προαναγγελία γεωτρήσεων. Τα σοβαρά σφάλματα της Λευκωσίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της μη διασφαλίζοντας την άμυνά της τώρα ενδέχεται να πληρωθούν πολύ ακριβά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail