Τα φοβισμένα κορίτσια της Ουψάλα: Πως η Σουηδία παραδίδεται εκούσια στους εξτρεμιστές του ισλάμ

iStοck
Στη γραφική σουηδική πανεπιστημιακή πόλη της Ουψάλα, το 80% των κοριτσιών δεν αισθάνονται ασφαλείς στο κέντρο της πόλης. Μια έφηβη ηλικίας 14 ετών, η οποία φοβάται να αποκαλύψει την ταυτότητά της, δήλωσε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ότι φοράει πάντα αθλητικά ρούχα, ώστε να μπορεί να «τρέχει πιο γρήγορα» εάν δεχθεί επίθεση:

Παρουσίαση Freepen.gr

"Κάθισα σε ένα παγκάκι και αμέσως ήρθαν άντρες και κάθισαν δίπλα μου και στις δύο πλευρές." Τότε άλλοι τύποι ήρθαν και στάθηκαν μπροστά μου άρχισαν να αρπάζουν τα μαλλιά και τα πόδια μου και μου είπαν πράγματα που δεν κατάλαβα. Ήμουν τόσο τρομαγμένη και τους είπα πολλές φορές να σταματήσουν, αλλά δεν άκουσαν... Όλα είναι τόσο φρικτά, αυτό είναι τόσο λάθος, θέλω να αισθάνομαι ασφαλής", είπε περιγράφοντας το τι έζησε αναμένοντας στην στάση το λεωφορείο στο σπίτι.

Μια πρόσφατη έρευνα της Περιφέρειας της Ουψάλα δείχνει ότι μόνο το 19% των κοριτσιών στο γυμνάσιο αισθάνονται ασφαλείς στην κεντρική πόλη της Ουψάλα. Το 2013, ο αριθμός ήταν 45%. Οι άνδρες και τα αγόρια στις συμμορίες που ασχολούνται με τη  σeξουαλική παρενόχληση των Σουηδών κοριτσιών στην Ουψάλα είναι συχνά νεοαφιχθέντες μετανάστες.

Σε απάντηση, αξιωματούχοι από την Ουψάλα προφανώς δήλωσαν στον σουηδικό Τύπο: "Συνήθως ενθαρρύνουμε τα κορίτσια που αισθάνονται ανασφάλεια να σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν για να αισθάνονται ασφαλή, όπως το να μην περπατούν μόνα τους, να φροντίζουν να πάρουν το όχημά τους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μειώσει το αίσθημα ανασφάλειας τους". Με άλλα λόγια, οι αρχές αφήνουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος ασφάλειας στα ίδια τα κορίτσια.

Τα φοβισμένα κορίτσια στην Ουψάλα είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της όλης εικόνας. Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Εθνικής Ασφάλειας, που δημοσιεύθηκε από το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος (Brottsförebyggande Rådet ή Brå), τέσσερις στις δέκα γυναίκες φοβούνται να βαδίσουν ελεύθερα. "Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού επιλέγει μια διαφορετική διαδρομή ή έναν άλλο τρόπο μεταφοράς ως αποτέλεσμα του άγχους για το έγκλημα ... Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 20-24 ετών, 42% δηλώνουν ότι συχνά επέλεξαν άλλη διαδρομή ή άλλο τρόπο μεταφοράς, επειδή αισθάνονταν ανασφαλείς και ανησυχούν μήπως πέσουν θύματα εγκληματικών ενεργειών, ενώ η αντίστοιχη αναλογία ανδρών στην ίδια ηλικιακή ομάδα είναι 16% ... "σύμφωνα με το Brå.

Ωστόσο, η κυβέρνηση περιορίζει τους πόρους της αστυνομίας. Στον κυβερνητικό νέο προϋπολογισμό που αναμορφώθηκε την άνοιξη, η χρηματοδότητση της αστυνομίας μειώθηκε κατά 232 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες (24,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). "Οι προτάσεις για τον προϋπολογισμό της άνοιξης θα έχουν συνέπειες για τις δραστηριότητες της αστυνομίας, αλλά ποιες επιπτώσεις θα έχει αυτή η μείωση είναι πολύ νωρίς για να απαντήσουμε προς το παρόν. Θα αναλύσουμε τώρα πώς θα χειριστούμε τις νέες οικονομικές συνθήκες", ανέφερε η αστυνομία με τον επικεφαλής της αστυνομίας Anders Thornberg να επικρίνει τις περικοπές.


Όπως συμβαίνει, η αστυνομία πνίγεται ήδη σε καθήκοντα που δεν μπορεί να εκτελέσει σωστά, όπως η επίλυση υποθέσεων βιασμού. Μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, «Η ώρα για αλλαγή: Δικαιοσύνη για τους επιζώντες βιασμού στις σκανδιναβικές χώρες», που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, επέκρινε σκληρά τη Σουηδία επειδή δεν έπραξε σωστά σε περιπτώσεις βιασμού. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, μεταξύ άλλων προβλημάτων, οι έρευνες βιασμού δεν έχουν επαρκή προτεραιότητα, υπάρχουν "υπερβολικά μεγάλοι χρόνοι αναμονής για τα αποτελέσματα των αναλύσεων DNA", δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη για θύματα βιασμού και δεν γίνεται αρκετή δουλειά για προληπτικούς σκοπούς.

Η έκθεση της Αμνηστίας αναφέρει:

"Το 2017, η σουηδική αστυνομία έλαβε 5.236 αναφορές βιασμού που αφορούσαν άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω: το 95% των θυμάτων ήταν γυναίκες ή κορίτσια. Οι προκαταρκτικές στατιστικές για το 2018 δείχνουν 5.593 αναφορές βιασμού εκ των οποίων το 96% των θυμάτων ήταν γυναίκες ή κορίτσια. Η υποεξέταση του βιασμού και άλλων σeξουαλικών εγκλημάτων σημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά δε δίνουν μια ρεαλιστική εικόνα της έκτασης του προβλήματος. Σε μια μελέτη του 2017, το 1,4% του πληθυσμού δήλωνε ότι είχε υποστεί βιασμό ή σeξουαλική κακοποίηση, Η πλειοψηφία των θυμάτων βιασμού δε θα αναφέρει ποτέ το έγκλημα στην αστυνομία, ενώ λίγοι θα δουν την υπόθεσή τους ενώπιον του δικαστηρίου. Το 2017 κινήθηκαν ποινικές διώξεις στο 11% των περιπτώσεων που αφορούσαν παιδιά ηλικίας μεταξύ 15 και 17 και στο 6% των περιπτώσεων που αφορούν ενήλικες».

Τα σeξουαλικά εγκλήματα δεν είναι τα μόνα εγκλήματα που οι σουηδικές αρχές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σωστά. Το 2018, η Σουηδία γνώρισε υψηλό αριθμό θανατηφόρων πυροβολισμών. 45 άτομα σκοτώθηκαν σε αυτά τα συμβάνατα σε εθνικό επίπεδο. Οι περισσότεροι πυροβολισμοί έλαβαν χώρα στην περιοχή της Στοκχόλμης και οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην περιοχή Νότια, όπου βρίσκεται το Malmö. "Είναι εξαιρετικά υψηλό επίπεδο", δήλωσε ο αστυνομικός της Στοκχόλμης, Γκουνάρ Απελγκρέν. Προηγουμένως, το 2017 κρατούσε το ρεκόρ με 43 θανάτους δια πυροβολισμού. Ωστόσο, ο αριθμός των αναφερθέντων πυροβολισμών συνολικά μειώθηκε ελαφρά: από 324 το 2017, σε 306 το 2018. Ο αριθμός των τραυματιών ήταν επίσης ελαφρώς χαμηλότερος: 135 άτομα το 2018, έναντι 139 το 2017.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πολλά από τα επεισόδια με πυροβολισμούς συνδέονται με εγκληματικές συγκρούσεις στις αποκαλούμενες "ευάλωτες περιοχές" (utsatta områden, κοινώς γνωστές ως "ζώνες χωρίς κίνηση" ή περιοχές χωρίς νόμιμα δικαιώματα). Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018, σύμφωνα με την αστυνομία, σχεδόν κάθε επεισόδιο με πυροβολισμό έλαβε χώρα σε μια "ευάλωτη περιοχή". Το 2017, μια σουηδική αστυνομική έκθεση, "Utsatta områden 2017" ("Ευπαθείς Περιοχές 2017") έδειξε ότι υπάρχουν 61 τέτοιες περιοχές στη Σουηδία. Περιλαμβάνουν 200 εγκληματικά δίκτυα με περίπου 5.000 εγκληματίες. Είκοσι τρεις από αυτές τις περιοχές ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες: παιδιά ηλικίας έως 10 ετών είχαν εμπλακεί σε σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν όπλα και ναρκωτικά. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους ήταν μη-δυτικοί, δυστυχώς κυρίως μουσουλμάνοι μετανάστες.

Για να προσθέσει επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, η υπουργός Εξωτερικών Margot Wallström φαίνεται να σχεδιάζει να επαναφέρει τα παιδιά των τρομοκρατών του Σουηδικού Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων στη Συρία. "Είναι περίπλοκο και για αυτό χρειάστηκε αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη μιας πολιτικής και ενός σαφούς μηνύματος, αλλά εργαζόμαστε καθημερινά για αυτό. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι τα παιδιά περνούν τόσο άσχημα», είπε πρόσφατα. Σε μια δημοσίευση στο Facebook στις 12 Απριλίου, η Wallström έγραψε:

"Η κυβέρνηση εργάζεται τώρα εντατικά για να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά που έχουν σύνδεση με τη Σουηδία στη Συρία λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τα παιδιά αυτά και, ει δυνατόν, θα πρέπει να οδηγηθούν στη Σουηδία. Κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα. Τα παιδιά βρίσκονται σε διαφορετικές καταστάσεις, μερικά ίσως είναι ορφανά, άλλα με συλληφθέντες γονείς για πράξεις που διαπράχθηκαν από το ISIS. Η ταυτοποίηση των Σουηδών που μπορεί να έχουν γεννηθεί στη [Συρία ή το Ιράκ] είναι δύσκολη. είναι περίπου 76.000 άνθρωποι, είμαστε σε επαφή με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό στα στρατόπεδα και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζεται η κατάσταση των παιδιών με ασφάλεια δικαίου και με το καλύτερο συμφέρον των παιδιών. Οι διεθνείς παράγοντες, οι σουηδικές αρχές και οι σουηδικοί δήμοι, οι οποίοι μπορούν να είναι αποδέκτες παιδιών, πρέπει να συνεργάζονται ... "

Δυστυχώς στον αντίποδα, η φρικτή μοίρα των υποδουλωμένων παιδιών των Κούρδων Yazidi δεν φαίνεται να είναι κάτι που η Wallström «δεν μπορεί να αντέξει».

Επιπλέον, 41 από τους 290 δήμους της Σουηδίας θα μπορούσαν να αναγκαστούν ή έχουν ήδη εξαναγκαστεί να φιλοξενήσουν επαναπατρισθέντες τρομοκράτες του ISIS στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της SVT Nyheter. Οι τρομοκράτες του ISIS είτε βρίσκονται ακόμη στη Συρία είτε βρίσκονται ήδη στη Σουηδία. Για να «προετοιμάσει» τους δήμους, το Σουηδικό Κέντρο κατά του βίαιου εξτρεμισμού τους κάλεσε σε μια «ημέρα της γνώσης» για τους επιστρέφοντες του ISIS στις 24 Απριλίου. Ο σκοπός ήταν να «παρέχουν υποστήριξη στους δήμους που έχουν λάβει ή θα λάβουν την επιστροφή των παιδιών και των ενηλίκων από περιοχές που προηγουμένως ελέγχονταν από το ισλαμικό κράτος". Οι εμπλεκόμενοι δήμοι είναι αυτοί που είχαν ζήσει οι τρομοκράτες του ISIS προτού ενταχθούν στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Συνολικά, 150 άνδρες και γυναίκες ISIS αναμένεται να επιστρέψουν στη Σουηδία, καθώς και 80 παιδιά που ταξιδεύουν με τους γονείς τους.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Στέφαν Λόφβεν, οι επιστρέφοντες τρομοκράτες του ISIS έχουν ένα "δικαίωμα", όπως οι Σουηδοί πολίτες, να επιστρέψουν στη Σουηδία. Ο Löfven ισχυρίστηκε ότι θα ήταν αντίθετο με το σουηδικό σύνταγμα να τους αφαιρέσει την ιθαγένεια, αλλά συμπλήρωσε ότι όσοι είχαν διαπράξει εγκλήματα θα διωχθούν ποινικά. Ωστόσο, ο Σουηδός εμπειρογνώμονας για την τρομοκρατία, Magnus Ranstorp, προειδοποίησε τη Σουηδία να μην αναλάβει όχι μόνο τους τρομοκράτες του ISIS, αλλά ούτε καν τις συζύγους και τα παιδιά τους, οι οποίοι, όπως είπε, θέτουν επίσης σε κίνδυνο την ασφάλεια:

«Οι γυναίκες δεν είναι αθώα θύματα και υπάρχει επίσης μια μεγάλη ομάδα παιδιών του ISIS ... Από την ηλικία των οκτώ ή εννέα, που έχουν σταλεί σε στρατόπεδα αιμοδοσίας όπου έχουν μάθει τεχνικές στενής μάχης και πώς να χειρίζονται όπλα. Μερικά από αυτά έχουν μάθει πώς να σκοτώσουν ... η ταυτότητά τους θα συνδεθεί για πάντα με τον χρόνο που έζησαν με το ISIS και το γεγονός ότι έχουν έναν πατέρα ή μια μητέρα μέλος του ISIS».

Η Σουηδία φαίνεται ότι προτίθεται να εισαγάγει ακόμα περισσότερα προβλήματα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail