Κοινό μέτωπο κατά ΗΠΑ: Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν να εγκαταλείψουν το δολάριο στις συναλλαγές τους

Sputnik / Alexandr Demyanchuk
Freepen.gr - Η Ρωσία και η Κίνα προχωρούν ένα ακόμη βήμα μακριά από το δολάριο ΗΠΑ, αφού οι δύο χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν το διμερές εμπόριο χρησιμοποιώντας το ρούβλι και το γιουάν, όπως σημειώνει το RT.

Αυτό ήταν μόνο μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που επετεύχθησαν στα πλαίσια των συνομιλιών των προέδρων των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ξι Τζίνπινγκ, στη Μόσχα την Τετάρτη.

"Η Ρωσία και η Κίνα προτίθενται να αναπτύξουν την πρακτική των οικονομικών διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα", δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι τα κράτη έχουν υπογράψει διακυβερνητικές συμφωνίες για την επέκταση της χρήσης του γιουάν και του ρουβλίου στις διμερείς οικονομικές πράξεις.

Ένα σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος σχετικά με το εμπόριο των εθνικών νομισμάτων δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το έγγραφο ορίζει ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη εθνικών συστημάτων πληρωμών, καθώς επίσης θα διευκολύνουν τις διασυνοριακές πληρωμές σε εθνικά και άλλα νομίσματα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής έγιναν άλλες σημαντικές συμφωνίες. Η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ρωσίας Rosatom και η Εθνική Πυρηνική Ενέργεια της Κίνας (CNNP) κατέθεσαν γενική σύμβαση για την κατασκευή της τρίτης και τέταρτης μονάδας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Xudapu στη βορειοανατολική Κίνα.

Έχει αναφερθεί νωρίτερα ότι η συμφωνία αγγίζει το 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και η κατασκευή προβλέπεται να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2021 και τον Αύγουστο του 2022 αντίστοιχα για την κάθε μονάδα.

Σε άλλη σημαντική συμφωνία, το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), η Alibaba της Κίνας και ο όμιλος Mail.Ru της Ρωσίας συμφώνησαν να επενδύσουν συνολικά 382 εκατομμύρια δολάρια σε μια κοινή επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο όμιλος Alibaba θα παρέχει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτηθούν από τη ρωσική πλευρά.

Το RDIF υπέγραψε επίσης συμφωνία με την China Investment Corporation (CIC) για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επιστημονικής καινοτομίας και την επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail