Ο τόπος τούτος έχει ηγεμονεύοντες, αλλά δεν έχει ηγεσία...


Γιατί η αληθινή ηγεσία έχει πάντα πνευματικό περιεχόμενο. Εχει όμως πολλούς λογοκόπους. Εχει πολλούς πολιτικούς που παριστάνουν τους προφήτες, συχνά και τους σωτήρες, που έχουν ανέβει στους κοθόρνους του ελλαδικού οδηγού συνειδήσεων.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Ανέχεται τούτη η κοινωνία τους λογοκόπους; Φαίνεται πως τους ανέχεται ακόμα. Αύριο ίσως τους ανέχεται λίγοτερο. Γιατί, ή ο τόπος τούτος θα βουλιάξει ή οι αγύρτες της πολιτικής θα αποσυρθούν. Γιατί κάποιοι απ' αυτούς δεν θα τους κάψουν στην πυρά, όπως τους μάγους του Μεσαίωνα, θα καίνε όμως τα ομοιώματά τους, όπως έναν καιρό τον Ιούδα στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, μέσα σε γενικό καγχασμό.

Αργεί η ώρα τούτη. Απαιτείται να μελετάει ο καθένας το περιβάλλον του, να προετοιμάζεται εσωτερικά, να επιτηρεί αυστηρά τη διάγεια του στοχασμού του, να μην γίνεται υποχείριο των ηγετίσκων και των αναμολόγητων αναγκών του, να μην τον ξεπερνά ο χείμαρρος των γεγονότων, οι υποτιθέμενα νέες και απρόβλεπτες συνθέσεις.

Η ελπίδα συνοψίζεται σε μια λέξη καθαυτό αρνητική: contestation - αμφισβήτηση. Η αμφισβήτηση αποτελεί μια στέρεη ψυχολογική μαρτυρία, δεν αποτελεί ωστόσο και βάση για ένα πιστεύω. Ομως, είναι μια αρχή. Εχει την αξία της.

Δεν επιτρέπει τουλάχιστον την πορεία συντεταγμένων κάτω από λάβαρα, εμβλήματα και συνθήματα κενά περιεχομένου. Δεν επιτρέπει την αποδοχή όσων παραδέρνουν ανάμεσα σε επιπολαιότητες απίστευτες και πολιτικές βαναυσότητες αναχρονιστικές, γελοίες κομματικές στενοκεφαλιές, γραφικότητες και εγωισμούς ανόητους.

Η αμφισβήτηση θα βοηθήσει να μην επαναπαύεται η κοινωνία στους εξ επαγγέλματος πολιτικούς, τους επιφορτισμένους με την εξεύρεση λύσεων, οι οποίοι συνήθως καταφεύγουν σε κάθε λογής μύθους, ψευδαισθήσεις, ισάριθμες διαφυγές και ελπίδες.

Αυτή η πολιτική, η υπόδικη, εγκλωβίζει τους πολίτες στην αλύτρωτη αγγαρεία, τους μετατρέπει σε θεατές της πολιτικής φρενοβλάβειας. Και βέβαια φρενοβλάβεια και μεγαλοφυία μπορούν να συμβαδίσουν. Δεν μπορούν να συμβαδίσουν φρενοβλάβεια και εχεφροσύνη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail