Σκέψεις σκόρπιες και ασύνδετες με το κλίμα των ημερών...

Αξίζει να επισημανθούν οι τρόποι των κοσμικών αποφάσεων στα ανθρώπινα πράγματα. Οι τρόποι αυτοί πρέπει να είναι εκείνοι που αποφασίζονται από τους πολλούς, τη μεγαλύτερη δύναμη. Οι πολλοί πολεμούν τους ολίγους και τους υποτάσσουν.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Τα επιχειρήματα των πολλών που είναι οι λιγότερο προνομιούχοι είναι το αίτημα της ισότητας. Επιδιώκεται από τους πολλούς η κατάργηση της ανισότητας που είναι και η φυσική, η κοσμική κατάσταση. Ωστόσο, το πνεύμα που εκδηλώνεται και καλλιεργείται από τους λίγους - τους επαιόντες - πολεμάει, παρά την προέλευσή του από τη θέση του και την αποστολή του, την κοσμική αυτή θέση της ανισότητας και της υπεροχής.

Το κοσμικό πνέυμα που εκδηλώνεται μέσω του ανθρώπινου πνεύμαοτος, σαν λογική λειτουργία, γιατί είναι κι αυτό κομμάτι της κοσμικής λογικής, κατευθύνεται από δύο κεντρικές γραμμές, δύο κατηγορίες παγκοσμίου κύρους, ανεξάρτητες εσωτερικές και εξωτερικές επήρειες, που δρουν σαν φυσικές δυνάμεις και φανερώνονται μπροστά σε κάθε συνειδητή λειτουργία.

Είναι η ιδέα της φειδούς και σαν συνέπειά της η άρνηση των συγκρούσεων και όλων εκείνων των ιδεών που φέρνουν τις συγκρούσεις και τις καταστροφές. Ετσι μιλάει το πνεύμα των πολλών που οι αποφάσεις τους φτιάχνουν τους νόμους και δημιουργούν τον ανθρώπινο κώδικα.

Ο δρόμος αυτός είναι αντίθετος προς τον δρόμο των ολίγων εκείνων, που πολλές φορές, με μια εκτροπή της λογικής λειτουργίας και με την πίεση που ασκούν στους πολλούς, υψώνουν το ανάστημα μπροστά στους θεούς, θπιστεύοντας ότι είναι ισόθεοι και νομίζοντας εύκολη την κατάργηση της κοσμικής λογικής, και την υποκατάστασή της από την ανθρώπινη, που είναι τις περισσότερες φορές γελοία και σε σοβαρότερες περιπτώσεις ανίκανη να θεμελιώσει την ανθρώπινη πορεία, έστω και για 24 ώρες.

Δεν έφτασε ακόμη η ώρα για να επωμισθεί ο άνθρωπος μόνος του τις ευθύνες. Η λογική του δεν λειτουργεί ολοκληρωμένα. Είναι ακόμη απαίδευτος στα προβλήματα της λογικής. Το μέλλον του θα εξαρτηθεί από την παίδευση και τη λογική άσκηση, που θα είναι απαλλαγμένη από τα παράσιτα του θυμού και του ενστίκτου.

Ο δρόμος είναι μακρινός και δύσκολος...
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.