Θυμάστε τα κορίτσια που έρχονταν υπηρέτριες στα χρόνια της "ανάπτυξης" της Ελλάδας;

byrev byrev / pixabay
Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας σήμερα και ας θυμηθούμε ότι την εποχή της ανάπτυξης από το 1950 ως το 1970 που κάποιοι νοσταλγούν, μικρά κορίτσια από την επαρχία έρχονταν στην Αθήνα να δουλέψουν ως υπηρετριες λόγω φτώχειας.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού 

Να ξεκαθαρισουμε βέβαια πως όταν μιλάμε για παιδική εργασία δεν εννοούμε το να δουλεύει ένας έφηβος στο μαγαζί των γονιών τα σαββατοκύριακα ή στις διακοπέ, αλλά παιδιά που δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε σχολείο, να παίξουν, ζωές που καταστράφηκαν γιατί δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν στην οικογένεια που θα μπορούσε να τα μεγαλώσει και δεν υπήρχε επαρκές πλαίσιο προστασίας

Γυρίζοντας λοιπόν σε εκείνα τα χρόνια, είναι γνωστή η ιστορία ενός από αυτά τα κορίτσια, της 14χρονης Σπυριδούλας που έγινε γνωστη λόγω της απάνθρωπης κακοποίησης μας κάνει μόνο να φαντάζομαστε πως ζούσαν τα άλλα παιδιά που δε μάθαμε ποτέ τις ιστορίες τους. Η Σπυριδουλα ήρθε από την επαρχία στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του 50 λόγω φτώχειας για να δουλέψει ως υπηρέτρια στο σπίτι της οικογένειας Βεϊζαδέ.

Κάποια μέρα η κυρία της την κατηγόρησε ότι της έκλεψε 50 δολάρια. Η Σπυριδούλα το αρνήθηκε αλλά την έδεσαν σε ένα τραπέζι και τη σιδερωσαν! Η κακοποίηση ήταν τόσο φοβερή που ξέσπασε σάλος. Η κυρία Βεϊζαδέ καταδικαστηκε σε 5,5 χρόνια φυλακή και ο άντρας της σε 3,5 χρόνια.

Σκέφτομαι τα παιδιά τις ιστορίες των οποίων δε μάθαμε ποτέ. Σήμερα μιλάμε για την παιδική εργασία σε χώρες όπως το Μπαγκλαντες, όμως δεν είναι τόσο μακριά η εποχή που ήταν πραγματικότητα στην Ελλάδα η οποία μάλιστα γνώριζε ανάπτυξη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail