Θεμελιώδους σημασίας για Ελλάδα-Κύπρο αν περάσει στο Κογκρέσο η πρόταση Μενέντεζ & Ρούμπιο

Devanath / pixabay
PACTUM OPPORTUNA - Όπως θα έχετε διαπιστώσει όσοι έχετε παρακολουθήσει την αρθρογραφία στις σελίδες της “κοινωνίας αξιών” και τις συνεντεύξεις στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, η βασική μας παρότρυνση προς της Ελληνική και την Κυπριακή πλευρά ήταν: " μην χάνετε χρόνο, προσπαθήστε να αποκτήσει στρατηγική εμβάθυνση η τωρινή συγκυριακή σχέση Ελλάδος, Κύπρου Ισραήλ, Αιγύπτου και ΗΠΑ, με αφορμή τα ενεργειακά κοιτάσματα."

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Πολλές φορές έχουμε πει ότι δεν φθάνει μία εμπορική συμφωνία, ούτε μία συμμαχία η οποία εξαντλείται στη δημιουργία και μόνο του East Med.

Έχουμε παροτρύνει την Ελληνική και Κυπριακή πλευρά να αξιοποιήσουν το στρατηγικό δόγμα της "ενεργειακής ασφάλειας", το οποίο είναι ήδη εγκεκριμένο σε επίπεδο ΗΠΑ και από τις χώρες σε επίπεδο ΝΑΤΟ, και συζητείται έντονα και έχει ενταχθεί ακροθιγώς και σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως έχουμε διατυπώσει ευρύτατα, η απάντηση σε μία ισχυρότερη δύναμη, που προσπαθεί να επιβάλλει την βούλησή της με απειλές πολέμου και σκληρή προβολή ισχύος, είναι το "casus foederis" , δηλαδή αφορμή για συμμαχίες.

Οι συμμαχίες όμως που εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκαν, λόγω των συμφερόντων για τα ενεργειακά κοιτάσματα, δεν έχουν αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα, αλλά η συνοχή τους οριοθετείται από το πώς θα εξελιχθούν οι έρευνες και από το εάν και πως θα γίνει εκμεταλλεύσιμος ο πλούτος.

Είναι όμως φυσική συνέπεια η μετεξέλιξη της εμπορικής σύμπραξης σε στρατηγική συμμαχία, εάν δούμε στο ορατό μέλλον τις απαιτήσεις για την κατοχύρωση, αξιοποίηση και προστασία των ήδη ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων, απαιτήσεις που θα διευρύνονται, όσο περισσότερα και μεγαλύτερα κοιτάσματα προς εκμετάλλευση ανακαλύπτονται.

Επί του πρακτέου, παροτρύναμε για την διεύρυνση της Συντονιστικής Γραμματείας στη Λευκωσία (που συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί στη τελευταία σύσκεψη όπου υπεγράφη η απόφαση για δημιουργία του East Med), με σκέλος στρατηγικού σχεδιασμού (προσωπικά το πρότεινα και στον ακόλουθο άμυνας της εν Ελλάδι αμερικανικής πρεσβείας - ελπίζοντας να το συμπεριλάβει σε αναφορά του).

Σκοπός πέραν των άλλων να είναι και η σταδιακή πρόβλεψη για κάλυψη των απαιτήσεων ενεργειακής ασφάλειας με ναυτικές δυνάμεις από τους υπογράφοντες την συνθήκη και όσες χώρες της ΕΕ έχουν συμφέροντα και θέλουν να τα υποστηρίξουν.

Η συνθήκη δηλαδή να μετατραπεί σταδιακά και λόγω των διευρυνόμενων απαιτήσεων σε “pactum opportuna” (στρατηγική συμμαχία), με θεσμικό κύρος έναντι της ΕΕ (που πρέπει να επιδιωχθεί να συμμετάσχει στην συμμαχία), του ΟΗΕ και των διεθνών Οργανισμών. Οι έρευνες και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πρέπει να εξελίσσονται χέρι-χέρι με το εμπορικό, το διπλωματικό και το στρατηγικό κομμάτι.

Η συγκυρία των κακών σχέσεων της Τουρκίας με το σύνολο του Δυτικού κόσμου, δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη, και υπό την χρονική πίεση που δημιουργεί η πιθανότητα να αλλάξει πολιτική ο Ερντογάν και να ξαναγίνει ο προνομιακός σύμμαχος της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρόταση νόμου των γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο που πέρασε την Τρίτη από την Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας, το “Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019” εγκρίθηκε με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία.
Σημαντικότατη πρωτοβουλία για μας, σε πολλά επίπεδα, προσέξτε μάλιστα τον τίτλο της για την ενεργειακή ασφάλεια που θεσμοθετεί.
Το επόμενο βήμα πλέον είναι η εισαγωγή της πρότασης νόμου προς επεξεργασία και έγκριση στην ολομέλεια της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπρόσωπων.

H πρόταση των Μενέντεζ και Ρούμπιο προσβλέπει στην αλλαγή στρατηγικής των HΠA στην Ανατολική Μεσόγειο και την συμμετοχή τους ουσιαστικά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει εν συντομία τα εξής:
• Άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
• Ίδρυση κοινού ενεργειακού κέντρου μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
• Ενεργοποιεί βοήθεια για στρατιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα προς την Ελλάδα, ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων.
• Εγκρίνει το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Άσκησης για τα οικονομικά έτη 2020-2022.
• Μπλοκάρει την πώληση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εάν η Τουρκία προχωρήσει τελικά στην προμήθεια των S-400.
• Ζητά από την Προεδρία να υποβάλλει στο Κογκρέσο μια αναλυτική έκθεση στρατηγικής για μια “ενισχυμένη συνεργασία στην ασφάλεια και την ενέργεια” με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και να υποβάλλει λεπτομερείς αναφορές για τις κακόβουλες ενέργειες της Ρωσίας και άλλων χωρών στην περιοχή.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο νόμος αυτός (εφόσον τελικά εγκριθεί), θα είναι θεμελιώδους σημασίας για μας, γιατί θέτει τις βάσεις για την δημιουργία και την υποστήριξη όσων προαναφέραμε για την “pactum opportuna”.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail