«Αν χαθεί η Κύπρος, λέμε αντίο στο βασικό γεωπολιτικό μας κλειδί στην περιοχή»

Ο καθηγητής γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, μιλώντας στον 98,4, εξήγησε γιατί η Τουρκία θα κλιμακώνει διαρκώς και με αντιπαράθεση έναντι Ελλάδας και Κύπρου, τις προκλήσεις της. Δεν είναι θέμα κακού Ερντογάν, αλλά εξ αντικειμένου επιλογή στρατηγική, στα πλαίσια των παγκόσμιων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, όπου η Ανατολική Μεσόγειος είναι στο κέντρο αυτής της νέας κατάστασης.

Ο Κ.Γρίβας, υποστήριξε ότι η αυταπάτη του κατευνασμού σε μια πορεία από τα Ίμια μέχρι σήμερα, κατέρρευσε, αφού η Τουρκία διαρκώς αποδεικνύει ότι έναντι αυτή της πολιτικής ζητάει όλο και περισσότερο αντί να ηρεμεί. Όπως είπε αν χαθεί η Κύπρος, η Ελλάδα στερείται του βασικού «κλειδιού» και γεωπολιτικά στην περιοχή και εγκλωβίζεται. 

Η λύση είναι η ισχυρή αποτροπή, όσοι καλλιεργούν κλίμα περί «μεγάλης Τουρκίας» και «μικρής» Ελλάδας, αποσιωπούν τα δομικά εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, που τελικά είναι μεγαλύτερος φόβος για την ίδια, αρκεί να μην της δώσεις το περιθώριο να επιλέξει αυτή τον τόπο και τον χρόνο που θα σου προκαλέσει ένα πραγματικά σοβαρότερο επεισόδιο, που θα σου θέσει δίλημμα για σύρραξη ή εθνικό ακρωτηριασμό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail