«Η Τουρκία και η Ρωσία δεν είναι σύμμαχοι, οι ΗΠΑ τις φέρνουν κοντά»

Freepen.gr - Η απόφαση της Ουάσιγκτον να μειώσει την αμυντική συνεργασία με την Τουρκία για την αγορά ενός ρωσικού συστήματος πυραύλων θα εμβαθύνει κατά λάθος τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα, οι οποίοι δεν είναι τόσο ζεστοί όσο πιστεύουν πολλοί παρατηρητές, ανέφερε ο Soner Çağaptay, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου για την Εγγύς Ανατολή στην Ουάσινγκτον σε άρθρο του στο The Hill.

"Η Τουρκία, βασικό μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, είναι διατεθειμένη να αποκτήσει ένα εξελιγμένο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα σχεδιασμένο αρχικά για να εντοπίζει και να καταρρίπτει μαχητικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι αδιανόητο για τις Ηνωμένες Πολιτείες" σημειώνει ο Çağaptay.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει επανειλημμένα ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και ότι το Πεντάγωνο έχει ξεκινήσει τη λήψη μέτρων για να εκδιώξει την Τουρκία από το αμερικανικό πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Άγκυρα έχει λίγους φίλους στην Ουάσινγκτον, αναφέρει ο Çağaptay, χάρη στις αντιδράσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους πολιτικούς αντιπάλους και τη δημοκρατία και τις τακτικές συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίες δημιουργούν την εντύπωση ότι η Άγκυρα γίνεται σύμμαχος της Μόσχας.

"Η αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα αισθάνεται ότι απειλείται από τον ογκώδη γείτονά της στο βορρά", υποστηρίζει ο Çağaptay, επισημαίνοντας τη μακροχρόνια αντιπαλότητα μεταξύ των ρωσικών και οθωμανικών αυτοκρατοριών ως οδηγού της απόφασης της Τουρκίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 οδήγησε στην ανάγκη για ένα αντιπυραυλικό σύστημα και η Άγκυρα κατέληξε σε συμφωνία με τη Μόσχα το επόμενο έτος για τα S-400.

"Ο Πούτιν είναι στην ευχάριστη θέση να πουλήσει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ για να προκαλέσει ένα ρήγμα στη συμμαχία", δήλωσε ο Çağaptay. "Παρά την απειλή για αποπομπή από το πρόγραμμα F-35 και τις οικονομικές κυρώσεις στη μέση μιας ύφεσης στο εσωτερικό της χώρας και μια σαφούς εναλλακτικής προσφοράς των ΗΠΑ για διαλειτουργικούς πυραύλους Patriot του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν πιθανότατα θα προχωρήσει με την προσφορά του Πούτιν, εξαιτίας της σημαντική δύναμη που ασκεί η Ρωσία στην Τουρκία".

Ο Çağaptay επεσήμανε ακόμη την επίθεση Ρωσίας και Συρίας στο Ιντλίμπ όπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο μέχρι και 2 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών, με προορισμό την Τουρκία. Ανέφερε επίσης τον τουρισμό, καθώς περισσότεροι Ρώσοι επισκέπτονται την Τουρκία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς και τη γεωργία, τον ενεργειακό εφοδιασμό και το περίπλοκο δίκτυο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου στην Τουρκία.

"Έτσι λοιπόν, όχι, η Τουρκία και η Ρωσία δεν είναι σύμμαχοι ή φίλοι", δήλωσε ο Çağaptay. "Ο Ερντογάν είναι απίθανο να απομακρυνθεί από την έξυπνη προσφορά S-400 του Πούτιν, επειδή φοβάται το ρωσικό αντίποινα. Ως εκ τούτου, οι συνέπειες για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα μπορούσαν να είναι σοβαρές".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail