«Η Τουρκία επιχειρεί να τινάξει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου στον αέρα»

Η Τουρκία επιχειρεί να αυξήσει το κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πλούτων στη περιοχή, με τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να τινάξει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου στον αέρα, αν αυτό δεν συνυπολογίσει και τον ρόλο και τα δικαιώματα που προκλητικά λέει η Τουρκία ότι έχει στις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Φίλης στον 98,4.

Η υπόθεση των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, αν προχωρήσει όπως την περιγράφουν οι Τουρκοκύπριοι, θα συνιστά ευθέως κατάφωρη παραβίαση και επιθετική κίνηση σε βάρος των αποφάσεων του ΟΗΕ, που θα σημαίνει και κλιμάκωση αρνητική στον ενδοκοινοτικό διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κ.Φίλης εκτίμησε ότι η μεταφορά της κρίσης και της έντασης στο Αιγαίο και το Καστελόριζο, είναι άλλης τάξης μεγέθους υπόθεση και είναι σαφές ότι η Ελληνική πλευρά πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα, παρότι οι πιθανότητες για άμεση μεταφορά της έντασης και στις περιοχές αμιγώς της ελληνικής κυριαρχίας, είναι μια εξαιρετικά πιο σύνθετη και επικίνδυνη κατάσταση και για την ίδια την Τουρκία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail