Σε αναζήτηση της «γεωπολιτικής μεσότητος»


Την ίδια ώρα που οι Η.Π.Α., εμμένοντας στην «νοοτροπία του μηδενικού αθροίσματος», επικαιροποιούν ανά τακτά διαστήματα τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και εντείνουν την πολιτική επιβολής δασμών στις εξαγωγές της Κίνας, οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών εμπλουτίζονται, εγκαινιάζοντας μία «νέα εποχή» στην μεταξύ τους στρατηγική συνεργασία.


Οι συναντήσεις του Ρώσου Προέδρου Putin με τον Κινέζο ομόλογό του Xi_Jinping, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Forum της Αγίας Πετρούπολης (#SPIEF2019), θα αποτελεί σημείο αναφοράς των ιστορικών του μέλλοντος, οι οποίοι θα κληθούν να ερμηνεύσουν τις αιτίες κατάρρευσης της αμερικανικής ηγεμονίας και της συνεπακόλουθης αποδόμησης της ευρωατλαντικής αρχιτεκτονικής. Οι «σεισμικές δονήσεις» πλέον είναι αρκετά ισχυρές για να μην γίνονται αντιληπτές, ενώ η φαινομενική διατήρηση της συνοχής του διεθνούς status-quo, υπό την αμερικανική ηγεμονία, αποτελεί απλά μία ψευδαίσθηση. Μία ρεαλιστική οπτική των εξελίξεων οδηγεί στο συμπέρασμα πως τίποτα δεν θα είναι το ίδιο από την 5η Ιουνίου 2019 και εντεύθεν.

Την ίδια στιγμή, η αναλυτική σκέψη στην Ελλάδα φαίνεται ανίκανη ή έστω απρόθυμη να ακολουθήσει τις κοσμογονικές αλλαγές που επιτελούνται. Είναι, κατά την άποψή μου, προφανές πως η επικεντρωμένη στα δυτικά (και κυρίως στα αγγλοσαξωνικά) στερεότυπα ελληνική διεθνολογική και γεωπολιτική διανόηση διαθέτει εξαιρετικά περιορισμένα αντανακλαστικά για να διακρίνει την διαδικασία μετασχηματισμού της «παγκοσμίου νήσου», να ερμηνεύσει τις επιτελούμενες αλλαγές και να καταθέσει συγκροτημένες προτάσεις τόσο για την θέση και τον ρόλο της Ελλάδος στη μετα-δυτική τάξη πραγμάτων, όσο και για την συμβολή του Ελληνισμού και της ελληνορθοδόξου γεωφιλοσοφίας στην διαμόρφωση ενός «μετα-φιλελεύθερου» κόσμου. Απαιτούνται νέες ιδέες, βασισμένες στην ελληνική κοσμοαντίληψη και βιοθεώρηση, οι οποίες θα συμπληρώσουν τα τεράστια κενά στις επικρατούσες πολιτικές θεωρίες της «διανοίας ἐνδεεστέρας» Δύσης, καθώς και στις εναλλακτικές κοσμοαντιλήψεις της «ἂθυμης» Ανατολής, με σκοπό την διαμόρφωση της κοσμοθεωρίας της «γεωπολιτικής μεσότητας». 

Ήρθε πλέον η ώρα να απεγκλωβιστούμε από τον μικρόκοσμο του πεπερασμένου και να εισέλθουμε στον μακρόκοσμο του απείρου. Ο κόσμος αλλάζει και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail