Ένας Ελληνας που δεν έβγαλε λεφτά τρώγοντας από το κράτος αλλά δώρισε τα πάντα σε αυτό

Η πραγματική αστική τάξη της χώρας που δεν αναπτύχθηκε εντός συνόρων αλλά εκτός, είναι άνθρωποι που δεν έβγαλαν λεφτά τρώγοντας από το κράτος μέσω πακέτων δανείων, κλέβοντας ή εκμεταλλευόμενοι τους συμπατριώτες τους και αγοράζοντας φθηνά δημόσια περιουσία αλλά έδωσαν τα πάντα στο κράτος.

Ο Ιωάννης Μπάγκας απόκτησε την περιουσία του μισθώνοντας αγροτικές έκτασεις στη Ρουμανία. Ο Μπάγκας δώρησε ολόκληρη την περιουσία του στο ελληνικό κράτος πριν το θάνατό του. Ζήτησε μόνο να κρατήσει ένα μικρό πόσο από τη δική του περιουσία για τη συντήρησή του. Του εγκρίθηκαν 1000 δρχ το μήνα και κράτησε μόνο τις 300 από τα λεφτά του.

Ο Μπάγκας ήθελε η περιουσία του να χρησιμοποιηθεί για έργα εθνωφελή και φιλάνθρωπα. Φυσικά αυτό δεν έγινε. Το ελληνικό κράτος δεν εκτιμήσε ποτέ τους πραγματικούς εθνικούς ευεργέτες, τους ανθρώπους που δεν πήραν τίποτα από το το ελληνικό κράτος, αλλά έδωσαν τα πάντα ίσως γιατί τα εθνωφελή και φιλάνθρωπα έργα δεν εξασφάλιζαν μίζες για τα κομματικά ταμεία.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.