Περί αποχής: γιατί δεν είναι τόσο μεγάλη και τι ισχύει πραγματικά για τους απέχοντες

Περί αποχής - Συγγνώμη που θα στεναχωρήσω πολλούς. Αυτή η αναγωγή ότι ψήφισε το 59% των εγγεγραμμένων, άρα το ποσοστό πχ της ΝΔ είναι 19.6%, του ΣΥΡΙΖΑ 14% κλπ, άρα ζήτω σε όσους ψήφισαν το "σωστό" (ό,τι θέλει ο καθένας) το οποίο + το 41% της αποχής έχει πλειοψηφία, είναι μια ανοησία.


Η αποχή δεν είναι τόσο μεγάλη. Ναι, κάποτε ήταν 20%, σήμερα είναι 40%. Πόσοι από το 40% απείχαν για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους; αυτούς που πιστεύει όποιος κάνει αυτές τις αναγωγές; ούτε το 0.1%. Υπάρχουν πολλά τέτοια 0.1% μέσα στο 40%. Και πέρα απ αυτά, υπάρχουν και τα εξής:

1. Απουσία εκκαθάρισης εκλογικού καταλόγου (είναι δυνατόν να έχουμε 10.1 εκ. εγγεγραμμένους σε πληθυσμό 11.0 εκατομμυρίων; μόνο 900.000 είναι οι ανήλικοι;)

2. Ασθενείς

3. Γηραιοί

4. Απόδημοι στο εξωτερικό (500.000 έφυγαν την τελευταία δεκαετία, χώρια τα προηγούμενα κύματα) και μόνο 14000 ψήφισαν στις πρεσβείες από τις χώρες της ΕΕ

5. Ετεροδημότες που δεν έκαναν αίτηση να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους

6. Άνθρωποι με άλλες αντικειμενικές δυσκολίες (εβρισκόμενοι σε άλλο μέρος λόγω δουλειάς ή άλλων υποχρεώσεων).

7. Καθαρόαιμοι απολίτικοι

8. Άνθρωποι που απλώς δεν βρίσκουν λόγο να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές (η διαφορά του 41% με την αποχή στις 7 Ιουλίου θα είναι ένα μέτρο αυτής της ομάδας).

9. Άνθρωποι που δεν βρίσκουν λόγο να ψηφίζουν στις εκλογές γενικώς, χωρίς να είναι καθαρόαιμοι απολίτικοι. Ας πούμε αδιάφοροι.

10. Και τέλος, έντονα πολιτικοποιημένοι που όντως "δεν θέλουν κανέναν" και γι αυτό απέχουν, όμως όπως είπα και στην αρχή, είναι πάρα πολλές οι οπτικές γωνίες αυτών, και ζήτημα είναι να παίρνει η κάθε γωνία από 0.1%. Άλλος ψάχνει έναν παλιό ηγέτη του και δεν τον βρίσκει, άλλος φαντασιώνεται έναν ανύπαρκτο ηγέτη, άλλος δεν βρήκε κανέναν να του διορίσει τα παιδιά και πουλάει ακριβά την ψήφο του, άλλος είναι ακραιφνής ιδεολόγος και δεν του αρέσει κανείς, άλλος έχει παθολογικό πρόβλημα και ένα "νι ή ένα σίγμα" να μην του αρέσει σε έναν υποψήφιο ενός κόμματος το απορρίπτει ολόκληρο, άλλος μόνο τον εαυτό του βλέπει σωστό και ικανό να διοικήσει, άλλος θέλει άλλο πολιτειακό σύστημα (βασιλιά, άμεση Δημοκρατία των Αθηνών αλλά με 11 εκατομμύρια κόσμο, χούντα, Μαδουριστάν, ό,τι φρούτο θέλετε). Πολλοί λόγοι.

Γενικώς, όποιος απέχει δεν μετράει. Και μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με όλους αυτούς.

Εγώ, ας πούμε, που ξέρετε πόσο πολιτικοποιημένος είμαι, από το 1996 μέχρι σήμερα ψήφισα μόνο δύο φορές σε εθνικές εκλογές! Το 2004 και τον Ιανουάριο του 2015. Και δύο φορές σε ευρωεκλογές στην πρεσβεία, το 1999 και το 2019 ως υποψήφιος. Είμαι στην κατηγορία 4.

Πολλοί λοιπόν, έκαναν παρόμοιες αναγωγές τα προηγούμενα χρόνια και έβαζαν κι εμένα μέσα. Ε δεν συμφωνούσα πάντα με όσους το έκαναν.

Θέλετε να απέχετε; απέχετε. Μην θεωρείτε όμως ότι όλοι όσοι απέχουν σκέφτονται ακριβώς όπως εσείς!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail