Ο ένας και μοναδικός λόγος που η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση


Η απόφαση της Τουρκίας για το αν θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη αγορά των ρωσικών πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400 είναι μια συζήτηση σχετικά με την εξεύρεση εναλλακτικού παραδείγματος εξωτερικής πολιτικής. Είναι προφανές ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποβαθμίσει τις παραδοσιακές της σχέσεις με τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα.

Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά γιατί η Τουρκία το κάνει αυτό; Έχει έναν επιτακτικό λόγο;

Οι Τούρκοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται τους S-400 για την ασφάλειά της. Ωστόσο, δεδομένου ότι το σύστημα πυραύλων δεν είναι το πιο ικανό στην κατηγορία του, η εξήγηση αυτή είναι αδύναμη, καθώς η Τουρκία θα μπορούσε να αποκτήσει παρόμοια συστήματα από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Αρκετοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η παραμονή στη Δυτική τροχιά θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες περιφερειακές πραγματικότητες που προκύπτουν από τη συριακή κρίση, το κουρδικό ζήτημα και την άνοδο του Ιράν.

Αυτή η εξήγηση είναι επίσης προβληματική. Αρχικά, όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Δεύτερον, οι δυτικές χώρες δεν έχουν ενιαία άποψη για την παγκόσμια πολιτική, οπότε η Τουρκία θα μπορούσε εύκολα να πιέσει για την ατζέντα της χωρίς να εγκαταλείψει τις παραδοσιακές συμμαχίες της.

Η τρίτη εξήγηση είναι οικονομική. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, η Τουρκία θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Δύση εάν θέλει να αυξήσει την οικονομική της ανάπτυξη. Ομοίως, αυτή η εξήγηση έχει επίσης πολλά ελαττώματα. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι βασικοί ανταγωνιστές της Τουρκίας σε νέες αγορές στην Ασία και την Αφρική και όχι στις δυτικές χώρες.

Η Τουρκία επωφελείται από τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες όπως η Ιαπωνία και αρκετά κράτη της Νότιας Αμερικής μέσω της τελωνειακής ένωσης με το μπλοκ. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η θέση της Τουρκίας θα ήταν πιο συμφέρουσα αν έσπαγε τη σχέση της με τη Δύση.

Το τελευταίο επιχείρημα για να εξηγήσει γιατί η Τουρκία θα ήθελε να απομακρυνθεί από τη Δύση είναι η ασφάλεια. Σύμφωνα με αυτό το επιχείρημα, η Τουρκία πρέπει να αναζητήσει νέες συμμαχίες με μη δυτικές χώρες όπως η Ρωσία. Συγκεκριμένα, οι υπερεθνικιστές που υποστηρίζουν την επαναπροσέγγιση του Ερντογάν με τη Ρωσία και το Ιράν. Αλλά η Τουρκία είναι μέρος της Δυτικής αμυντικής συμμαχίας και δεν υπάρχει υποκατάστατο για αυτό. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι να αναπτυχθεί διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας με χώρες όπως η Ρωσία, αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο είναι μέρος του ΝΑΤΟ.

Ο κύριος λόγος για την αναζήτηση μιας εναλλακτικής εξωτερικής πολιτικής από την Τουρκία είναι η εσωτερική πολιτική. Το πρόβλημα για τον Ερντογάν είναι ότι, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει το νέο του προεδρικό καθεστώς, τα δυτικά έθνη προκαλούν προβλήματα γι 'αυτόν και αυτός είναι ο λόγος που αυτός και οι σύμμαχοί του απεγνωσμένα χρειάζονται να σπάσουν τους ήδη εξασθενημένους δεσμούς της Τουρκίας με τη Δύση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail