Απρόσμενος σύμμαχος για την Ελλάδα: Χαφτάρ (Λιβύη): Βυθίστε τα τουρκικά πλοία και καταρρίψτε τα αεροπλάνα τους!

Freepen.gr - Οι δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης που είναι πιστές στον στρατάρχη Khalifa Haftar θα απαγορεύσουν τις εμπορικές πτήσεις από τη Λιβύη προς την Τουρκία και στα τουρκικά πλοία να καταπλέουν στα λιμάνια της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ahmed Mismari την Παρασκευή, ανέφερε το Reuters.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη, η οποία την Τετάρτη έπληξε τις ανατολικές δυνάμεις προσπαθώντας να καταλάβει την πρωτεύουσα σε μια τριμηνιαία εκστρατεία.

Κάθε αεροσκάφος που έρχεται από την Τουρκία και προσπαθεί να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Τρίπολης θα αντιμετωπιστεί ως εχθρικό, είπε ο Mismari. Το ίδιο ισχύει για τα τουρκικά πλοία που ελλιμενίζονται στα λιμάνια της Λιβύης.

Είπε επίσης ότι η δύναμη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) θα επιτεθεί σε οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική παρουσία.

Η Τουρκία έχει προμηθεύσει αεροσκάφη και φορτηγά σε δυνάμεις πιστές στον Πρωθυπουργό της Τρίπολης Fayez al-Serraj, ενώ ο LNA έχει λάβει υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ο LNA, που είναι σύμμαχος μιας παράλληλης κυβέρνησης στα ανατολικά, δεν κατάφερε να πάρει την Τρίπολη, αλλά έχει εντολή υπεροχή στον αέρα ενώ έχει επιτεθεί αρκετές φορές στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Ο Mismari δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις του είχαν χάσει 43 στρατιώτες στη μάχη για την πόλη Γκαρυάν, την οποία πήραν την Τετάρτη οι δυνάμεις της Τρίπολης.

Η Gharyan ήταν η κεντρική βάση για τον LNA όπου έφτασαν στρατεύματα, όπλα και πυρομαχικά. Ο LNA ξεκίνησε την εκστρατεία του στην Τρίπολη από εκεί.

Ο Haftar και οι υποστηρικτές του λένε ότι προσπαθούν να απελευθερώσουν την πρωτεύουσα από τις πολιτοφυλακές που κατηγορούν για την αποσταθεροποίηση της Λιβύης από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι σε μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011.

Οι επικριτές του Haftar τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να αποκτήσει εξουσία με δύναμη και να εμβαθύνει μια σύγκρουση μεταξύ φατριών που βρίσκονται στα ανατολικά και δυτικά της ευρύτερης βόρειας Αφρικής.

Κι εμείς ρωτάμε: μήπως ο στρατάρχης Haftar είναι ένας απρόσμενος σύμμαχος για την Ελλάδα;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail