Η Ελλάδα 2η χώρα στο ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ – ξεπέρασε και την Αγγλία! Και λοιπόν;

Οι τέσσερις πρώτες χώρες στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, είναι πλέον κατά σειρά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com

Πιο συγκεκριμένα, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανούν το 2,13% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ η Ελλάδα δαπανά 2,24% και οι ΗΠΑ ξοδεύουν 3,42%.

Σε απόλυτους αριθμούς όμως όσον αφορά τα διατιθέμενα ποσά, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεύτερο στις συνολικές αμυντικές δαπάνες εντός της Συμμαχίας. Τα στοιχεία προέρχονται από το ίδιο το ΝΑΤΟ που τα συλλέγει τα από τα κράτη μέλη σε τακτική βάση και τα παρουσιάζει δημόσια.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΝΑΤΟ, «Στα αριθμητικά στοιχεία και τους πίνακες που ακολουθούν, το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί εκτός των άλλων και ενημερωμένες οικονομικές και δημογραφικές πληροφορίες από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Εν όψει των διαφορών μεταξύ των δύο αυτών πηγών και των εθνικών προβλέψεων του ΑΕΠ, καθώς και δεδομένων του ορισμού των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ και των εθνικών ορισμών, τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση ενδέχεται να αποκλίνουν σημαντικά από αυτά που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης ή που δημοσιεύονται στους προϋπολογισμούς.

Οι δαπάνες εξοπλισμού περιλαμβάνουν δαπάνες για μείζονα αντικείμενα εξοπλισμού καθώς και για την έρευνα και την ανάπτυξη που αφιερώνεται στον εν λόγω εξοπλισμό. Οι δαπάνες προσωπικού περιλαμβάνουν συντάξεις που καταβάλλονται σε συνταξιούχους ».
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.