Πολύ βαθιά στη φυλακή οι Τούρκοι εισαγγελείς και στρατιωτικοί που αποκάλυψαν τη δράση της ΜΙΤ το 2014 στη Συρία

Freepen.gr - Ένα τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε την Παρασκευή αποφάσεις που προβλέπουν βαρύτατες ποινές φυλάκισης για εισαγγελείς και στρατιωτικούς που εργάστηκαν σε έρευνα του 2014 σχετικά με φορτηγά που λειτουργούσαν υπό την ευθύνη της ΜΙΤ, τα οποία μετέφεραν όπλα σε τρομοκράτες στη Συρία.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας των Αδάνων, Süleyman Bağrıyanık καταδικάστησε σε φυλάκιση 22 ετών και έξι μηνών για τη λήψη μυστικών εγγράφων, την αποκάλυψη αυτών των εγγράφων στο κοινό και την ένταξη στο κίνημα Gülen.

Οι εισαγγελείς Aziz Takçı, Ahmet Karaca και Özcan Şişman καταδικάστηκαν σε 26 χρόνια, 18 χρόνια και εννέα μήνες και 17 έτη και τρεις μήνες αντίστοιχα, με τις ίδιες κατηγορίες.

Ο Hamza Celepoğlu, πρώην γενικός διοικητής και αστυνομικός διοικητής της επαρχίας των Αδάνων, και ο συνταγματάρχης ε.α Özkan Çokay έλαβαν επίσης ποινές φυλάκισης 20 ετών.

Τον Ιανουάριο του 2014 οι εισαγγελείς των Αδάνων διέταξαν τους χωροφύλακες να διεξάγουν έρευνα για φορτηγό που μετέφερε όπλα στη Συρία, μετά από ανώνυμη καταγγελία.

Στη συνέχεια, ο κυβερνήτης των Αδάνων, Hüseyin Avni Coş παρενέβη στην έρευνα και είπε ότι τα φορτηγά ανήκαν στη ΜΙΤ.

Αργότερα, ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι τα φορτηγά δεν μεταφέρουν όπλα αλλά ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Τούρκμενους στη βόρεια Συρία.

Οι αξιωματούχοι που διεξήγαγαν την έρευνα κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν στο κίνημα Gülen, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «δημόσιος εχθρός» μετά από σκάνδαλο διαφθοράς τον Δεκέμβριο του 2013.

Οι Can Dündar και Erdem Gül, πρώην δημοσιογράφοι της Cumhuriyet, είχαν δημοσιεύσει φωτογραφίες και επίσημα έγγραφα που αποκάλυπταν ότι τα φορτηγά όντως μετέφεραν όπλα σε τζιχαντιστές. Αμφότεροι φυλακίστηκαν τότε για μήνες με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail