Η Κωνσταντινούπολη δεν έπεσε το 1453 αλλά το 1341-1347: τι εξωφρενικό συνέβη εκείνα τα χρόνια

falco / pixabay
Η Κωνσταντινούπολη δεν έπεσε το 1453, μπορούσε να τα καταφέρει αλλά η πτώση είχε ξεκινήσει πολύ πριν. Συγκεκριμένα από το 1341 ως το 1347 όταν ο Ιωάννης Παλαιολόγος που ήταν ο νόμιμος διάδοχος και ο Ιωάννης Καντακουζηνός πολέμησαν για την καρεκλά οδηγώντας την αυτοκρατορία σε εμφύλιο.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο Καντακουζηνός για να σιγουρέψει την καρεκλά, έψαξε συμμάχους ανάμεσα στους Τούρκους! Πρώτα συμμάχησε με τον εμίρη της Σμύρνης Ουμούρ και μετά με τον Σουλτάνο Ορχαμ δίνοντας στον τελευταίο την κόρη του Θεοδώρα Καντακουζηνού ως σύζυγο.

Εντάξει θα αναρωτιόταν κάποιος τι είχε να φοβάται η Βυζαντινή αυτοκρατορία από τους Τούρκους; Μετά τη μάχη του Μάτζικερτ οι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Μικρά Ασία. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν κατάφερε να τους διώξει και όχι μόνο αυτό αλλά μετά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης αδιαφορήσαν ουσιαστικά για τη Μικρά Ασία αφήνοντάς την έρμαιο στα χέρια των Τούρκων για να προστατέψουν τις δυτικές επαρχίες και βρέθηκαν αυτοί που προκάλεσαν ουσιαστικά τους Τούρκους και σε αυτές! Οι Τούρκοι φυσικά και δέχθηκαν αφού με την πρόσκληση του Καντακουζηνού αποκτούσαν την ευκαιρία να λεηλατήσουν τις περιοχές των απίστων, να τους αιχμαλωτίσουν, να μάθουν την τοπογραφία των βυζαντινών περιοχών και να τις καταστρέψουν προετοιμάζοντας την μόνιμη εγκατάστασή τους.

Ο ίδιος ο Καντακουζηνός αναφέρει πως δεν μπορούσε να τους ελέγξει ενώ οι Τούρκοι τον γελοιοποιούν με τον εξευτελισμό των απίστων από τους μουσουλμάνους.

Συμπερασματικά μια ανώτερη πολιτισμικά αυτοκρατορία έπεσε στα χέρια νομάδων γιατί αποφάσισε ότι υπήρχαν εδάφη που της έπεφταν μακριά, δεν έσωσε τίποτα, είχε πολιτικούς που ενδιαφέρονταν για την καρέκλα πάνω από το λαό. Μας θυμίζει κάτι;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail