Οι 108 ημέρες του μαρτυρίου ενός Τούρκου που άρπαξε η ΜΙΤ σε ξένη χώρα

Freepen.gr - Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοκτονούν πίσω από τα σίδερα της φυλακής, αναφέρει ο Ζαμπίτ Κισί, που απήχθη και βασανίστηκε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίας. Ο Κισί απήχθη από το Καζακστάν και αγνοείτο η τύχη του για περισσότερες από εκατό ημέρες, ανέφερε ο ιστοχώρος ειδήσεων Medya Bold και παρουσιάζει το turkishminute.com.

Σε γραπτή καταγγελία που κατέθεσε σε υψηλό ποινικό δικαστήριο, παρείχε λεπτομερή περιγραφή της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης στην οποία υποβλήθηκε.

"Ήθελα να πεθάνω. Δεν αναρωτήθηκα πλέον γιατί οι άνθρωποι αυτοκτονούν στις φυλακές", είπε. "Υπέστην συστηματικά φυσικά και ψυχολογικά βασανιστήρια για 108 ημέρες σε ένα κιβώτιο τύπου τάφου πλάτους τριών τετραγωνικών μέτρων χωρίς ηλιακό φως".

Ο Κισί αποκάλυψε πως ο βασανισμός ξεκίνησε στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από το Καζακστάν στην Τουρκία και ότι τα γεννητικά όργανα του αιμορραγούσαν για μέρες λόγω των χτυπημάτων που υπέστη κατά τη διάρκεια ενός ξυλοδαρμού στο αεροπλάνο από τους άνδρες που λέγεται ότι προέρχονται από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ).

Κατά την άφιξή του στην Άγκυρα οδηγήθηκε σε μια θέση που εκτιμάται σε έξι λεπτά με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο και κρατήθηκε εκεί σε ένα μικρό κουτί για 108 ημέρες.

Επανειλημμένα ξεγυμνώθηκε, του έγιναν ηλεκτροσόκ, στερήθηκε το νερό, κακοποιήθηκε και βιάστηκε, χτυπήθηκε και τον παρακολουθούσαν ενώ πήγαινε στην τουαλέτα.

Όταν βρέθηκε στα πρόθυρα του θανάτου, του χορηγήθηκαν φάρμακα και τα βασανιστήρια συνέχισαν.

Ανέφερε ότι ήταν υπό παρακολούθηση με βίντεο 24 ώρες την ημέρα και ότανα ποκοιμιόταν, τον ξυπνούσαν με δυνατή μουσική. Αναγκάστηκε επίσης να παραμείνει όρθιος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Είμαστε οι δικαστές και οι εισαγγελείς αυτού του τόπου. Δεν υπάρχει ούτε δικηγόρος ούτε αστυνομικός. Το να κάνετε ό,τι και όπως σας λέμε είναι η μόνη διέξοδος σας από εδώ", ανέφεραν οι βασανιστές του. "Εάν αρνηθείτε, θα σας φέρουμε [δηλητηριασμένη] τροφή που δεν μπορεί να ανιχνευθεί με αυτοψία και η αιτία θανάτου θα καταγραφεί ως καρδιακή προσβολή".

Απειλήθηκε επίσης ότι και τα μέλη της οικογένειάς του θα έχουν την ίδια τύχη με αυτόν αν αρνηθεί να συμμορφωθεί.

Τελικά κατέρρευσε μπροστά σε ένα δικαστήριο στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2018. Είχε χάσει σχεδόν 30 κιλά κατά το διάστημα της δοκιμασίας του.  Όταν εμφανίστηκε ενώπιον δικαστή, ζήτησε σύλληψη από φόβο μήπως δολοφονηθεί.

Το δικαστήριο εξέδωσε ποινή φυλάκισης 13 ετών για υποτιθέμενους δεσμούς με το κίνημα Gülen, το οποίο κατηγορεί η Τουρκία για το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Ήταν ένας από τους πολλούς εικαζόμενους Γκιουλενιστές που απήχθησαν από τη ΜΙΤ ενός ή εκτός Τουρκίας κι εξαφανίστηκαν για μεγάλες χρονικές περιόδους πριν επανεμφανιστούν [όσοι ξαναέδωσαν σημεία ζωής].

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να δημοσιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με υποτιθέμενες απαγωγές Τούρκων υπηκόων από ξένες χώρες, η κυβέρνηση του Καζακστάν παραδέχθηκε επισήμως ότι ο Κισί στάλθηκε στην Άγκυρα με πτήση της Turkish Airlines στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail