Η Τουρκία θα τοποθετήσει τους S-400 για την προστασία των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο

Το πρακτορείο Bloomberg γράφει ότι οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο της ανάπτυξης των συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, τα οποία σκοπεύει να αγοράσει από τη Ρωσία, στη μεσογειακή ακτή της χώρας, κοντά στην περιοχή όπου τα τουρκικά πολεμικά πλοία φυλάσσουν τα πλοία που διεξάγουν εξερεύνηση ενεργειακών αποθεμάτων, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.


Σύμφωνα με το πρακτορείο, η τοποθέτηση των S-400 στις ακτές της Μεσογείου θα επιτρέψει στην Άγκυρα να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή όπου οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο έχουν πρόσφατα επιδεινωθεί από τη διαμάχη γύρω από την ανάπτυξη των πεδίων φυσικού αερίου.

«Η Τουρκία βλέπει τα συστήματα S-400 ως αποτρεπτικό παράγοντα για την προστασία των ενεργειακών συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι αυξανόμενες αντιφάσεις κινδυνεύουν να φέρουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ σε σημείο θραύσης» ανέφερε ο Μεχμέτ Σεϊφετίν Έρολ, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Καταστάσεων Κρίσης και Πολιτικής στην Άγκυρα.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία αισθάνεται μια αυξανόμενη απειλή στην περιοχή της Μεσογείου λόγω της υποστήριξης της Κύπρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Που αλλού θα εγκατασταθούν

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, οι ακτές της Μεσογείου δεν είναι η μόνη περιοχή πιθανής εγκατάστασης των S-400, όπως συζητούν οι εκπρόσωποι των τουρκικών αρχών.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συνεχίζεται η συζήτηση για τις τοποθεσίες εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Απρίλιο, ο Ακάρ δήλωσε ότι το σύστημα S-400 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία της τουρκικής πρωτεύουσας- Άγκυρα, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας- Κωνσταντινούπολη, της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, καθώς και σε μια βιομηχανική μονάδα που δεν κατονόμασε ο υπουργός.

Οι πηγές του πρακτορείου πιστεύουν ότι η Τουρκία θα εγκαταστήσει σύστημα S- 400 για την προστασία του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου, το οποίο κατασκευάζει η ρωσική κρατική εταιρεία Ροσατόμ στην Τουρκία, όπως σημειώνει η ηλεκτρονική πύλη της Μοσκόβσκι Κομσομόλετς.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.