Για αυτούς που αυτοκτονούν επιλέγοντας να μην ψηφίζουν


«ΤΩΝ ΤΕ ΜΗΔΕΝ ΜΕΤΕΧΟΝΤΑ, ΟΥΚ ΑΠΡΑΓΜΟΝΑ ΝΟΜΙΖΟΜΕΝ ΑΛΛ' ΑΧΡΕΙΟΝ»(ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΡΑΓΜΟΝΑ – ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ – ΑΛΛΑ ΑΧΡΗΣΤΟ) Λόγια του Περικλή με τα οποία περιέγραφε την αντίληψη των Αθηναίων σχετικά με την υποχρέωση τους να είναι ενεργοί πολίτες.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που διαμαρτύρονται για τα κακώς κείμενα. Και όμως, με ένα περίεργο σκεπτικό, ενίοτε περισπούδαστο, δεν επιθυμούν να ψηφίζουν. Θεωρούν κακά π.χ. και τα 41 κόμματα των ευρωεκλογών! Άντε βγάλε άκρη.

Πως είναι δυνατόν, αυτοί οι άνθρωποι, να αλλάξουν έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό από τα κακώς κείμενα, αν , απεμπολούν το ελάχιστο όπλο που διαθέτουν, που είναι η ψήφος; Πως θα ενοχληθούν αυτοί που εκπροσωπούν τα κακώς κείμενα, αν οι κατήγοροι τους δεν ψηφίζουν; 

Η αποχή από τις εκλογές είναι βούτυρο στο ψωμί των συστημικών πολιτικών. Οι οντότητες - εκπρόσωποι (είτε άτομα είτε κόμματα) του πελατειακού συστήματος, θέλουν τον πολύ κόσμο να ΜΗ ψηφίζει, θέλουν τους δικούς τους εκλογικούς πελάτες, τους υποταγμένους ψηφοφόρους, και μόνον αυτούς να ψηφίζουν. 

Η αποχή είναι δικαίωμα του καθενός (αν και τυπικά απαγορεύεται στην Ελλάδα….άλλος ένας νόμος που δεν τηρείται). Όμως, αυτός που απέχει από την εκλογική διαδικασία (που είναι η ελάχιστη εμπλοκή κάποιου με τα κοινά) είναι άτομο άχρηστο, όπως πίστευαν, πολύ σωστά, οι αρχαίοι πρόγονοι μας.

Και βεβαίως, όποιος δεν ψηφίζει δεν δικαούται να διαμαρτύρεται για τα κακώς κείμενα, αφού η αποχή είναι ουσιαστική συγκατάθεση στην ύπαρξη των κακών κειμένων.

Η αποχή είναι μοιρολατρία (‘αφού δεν αλλάζει τίποτα γιατί να πάω να ψηφίσω’), είναι παραίτηση από τη ζωή. Αυτός που δεν ψηφίζει είναι τελικά συνυπεύθυνος, ηθικός συναυτουργός, για την κακή κατάσταση που ο ίδιος υφίσταται ασυνείδητα, εμμέσως, αργά, αλλά ουσιαστικά, αυτοκτονεί.

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail