Ο Ερντογάν θα φύγει από την ΑΟΖ όταν πάρει το «κάτι τις»

Οι Τούρκοι με τους συνεχείς εκβιασμούς και απειλές, επιτυγχάνουν πολλά, αλλά γνωρίζουν να υποχωρούν πριν ξεπεράσουν τα όρια.

Από: voria.gr - ΜΑΚΕΔΩΝ

Η πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ανοικτό βιβλίο, ακόμη και όταν προβαίνει σε ενέργειες που χαρακτηρίζονται απρόβλεπτες, αλλά με γνωστή την συνέχεια.

Με τους συνεχείς εκβιασμούς και απειλές, επιτυγχάνουν πολλά, αλλά γνωρίζουν να υποχωρούν πριν ξεπεράσουν τα όρια. Κι αν συμβεί να τα ξεπεράσουν, δεν διστάζουν να "τσαλακωθούν", εμπρός στους ισχυρούς, ή όταν κινδυνεύουν να απομονωθούν και χάσουν περισσότερα.

Είναι ενδεικτική η στάση τους στον σκόπιμο βομβαρδισμό των Ισραηλινών στο κτίριο του τουρκικού πρακτορείου Anadolu στην Γάζα, που το ισοπέδωσαν. Ήταν, λέει, οργισμένη η αντίδραση του Ερντογάν. Και πώς εκδηλώθηκε η οργή του; Δήλωσε ο εκπρόσωπός του: «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δράσει γρήγορα προκειμένου να αποφευχθεί….»

Τι έκανε ο Ερντογάν; Πού είναι η παλικαριά του; Μπροστά σε ισχυρό αντίπαλο, η Τουρκία βάζει την ουρά στα σκέλια. Ό,τι κάνουμε κι εμείς, εμπρός στην επιθετικότητα των Τούρκων, όπου οι έμφοβοι πολιτικοί μας υποχωρούν προς διατήρηση των θέσεων εξουσίας. Αναφερόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο και ζητούμε την συμπαράσταση των ξένων. Λησμονούμε την βυζαντινή παροιμία "Ουαί τω μη τοις ιδίοις όνυξι ξυομένω" [Αλίμονο σ' αυτόν που δεν έχει νύχια να ξυστεί].

Πέραν αυτών, ζήτησε και από το ΝΑΤΟ να στηρίξει… τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο! Μιλώντας στη σύσκεψη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με τους εταίρους του Μεσογειακού Διαλόγου στην Άγκυρα, και παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα της χώρας του και των Τουρκοκυπρίων, με έμμεσοπάλιεκβιασμό, όπως συνηθίζει ότι η Τουρκία «έχει αναπτύξει σχέσεις με άλλες χώρες στην περιοχή και οι περιφέρειες είναι συμπληρωματικές και όχι εναλλακτικές μεταξύ τους».

Οι Τούρκοι, και όχι μόνον ο Ερντογάν, αποχωρούν, αλλά με κάποιο αντάλλαγμα, είτε που το αποκτούν μόνοι τους, είτε τους το προσφέρουν οι άλλοι. Το 1976, η Τουρκία παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα με το "Χόρα". Η Ελλάδα κράτησε σκληρή στάση και ανάγκασε τους Τούρκους να υποχωρήσουν, αλλά να ξεκινήσουν την ατζέντα διεκδικήσεων.

Τον Φεβρουάριο του 1987, οι Τούρκοι με το "Σισμίκ", ξαναβγαίνουν στο Αιγαίο, αλλά υποχρεώνονται πάλι να επιστρέψουν δημιουργώντας όμως νέα τετελεσμένα. Κάτι παρόμοιο θα κάνουν και τώρα, με το "Φατίχ" μη έχοντας να χάσουν, αντίθετα θα βάλουν υποθήκη για την διεκδίκησή τους σε τμήμα της κυριότητας της Κύπρου. Και μπορεί μεν το πλοίο τους να μη έχει την δυνατότητα εξόρυξης, αλλά σημασία έχει η εντύπωση που δημιουργείται.

Όμως, αυτήν την φορά, δεν έχουν απέναντί τους την Ελλάδα και την Κύπρο, ούτε την Διεθνή κοινότητα στην αφηρημένη της έννοια, αλλά οργανωμένα συμφέροντα ισχυρών. Δεν θα εκπλαγώ, αν ανακοινωθεί άσκηση, στο σημείο που βρίσκεται το "Φατίχ", από την Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο, γιατί όχι και με συμμετοχή των ΗΠΑ. Ανατρέπεται όλο το σκηνικό που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία.

Η αντίδραση των ισχυρών Δυνάμεων, αυτήν την φορά έδειξε, ότι αφενός αναγνωρίζουν τη κυπριακή ΑΟΖ, όπως αυτή καθορίστηκε από την Κύπρο, και αφετέρου στερούν από την Τουρκία να έχει κάποιας μορφής κυριαρχίας επ’ αυτής. ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ προέβησαν σε οξείς ανακοινώσεις, αλλά και Βρετανία με την Ρωσία, με ήπιο τρόπο.

Ο Ερντογάν, γνωρίζει πως η περαιτέρω απομόνωση θα βλάψει την Τουρκία. Θα βρει τρόπο να πάρει το κάτι τις, είτε στην Συρία, είτε σε κάποιας μορφής συνεκμετάλλευση με Ελλάδα και Κύπρο, όπως μας προϊδεάζουν οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ, και που πιθανώς να έχουν ήδη προβεί σε παρασκηνιακές συζητήσεις.
Σημειώστε και κάτι τελευταίο. Ότι η Τουρκία αποφεύγει επιμελώς να πλησιάσει το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο βρίσκεται η ExxonMobil.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.