Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα: Οι εγκληματίες πολέμου [που κάποτε στήριζαν] δεν έχουν θέση στη διακυβέρνηση!

pixabay
Freepen.gr - Χονδρό άδειασμα των εγκληματιών πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο από τις ΗΠΑ, τη δράση των οποίων κάποτε εκμεταλλεύθηκε (ή ακόμη και υποκίνησε) ώστε να πραγματοποιηθούν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ το 1999 στη Γιουγκοσλαβία. Τα χρόνια πέρασαν και οι καιροί άλλαξαν.

Όπως σημειώνει το politika.rs η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα εξέφρασε την ανησυχία της για την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινα να προσλάβει ανειδίκευτο προσωπικό σε θέσεις στην εκτελεστική εξουσία και να διορίσει ηγετικά πρόσωπα και άτομα που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου και σοβαρές εγκληματικές ενέργειες.

Όπως ανέφερε η Gazeta Ekspres, ο Πρέσβης Φίλιπ Κόσνετ δήλωσε ήδη ότι οι καταδικασμένοι για εγκλήματα πολέμου δεν μπορούν να είναι μέρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου και ότι τα άτομα που κατέχουν υψηλές θέσεις πρέπει να είναι κατάλληλα για την εργασία τους και να έχουν επαρκή εκπαίδευση.

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj έχει μια αντίθετη στάση στο θέμα αυτό, γράφει η Ekspres.

"Ο διορισμός αυτών των ανειδίκευτων ατόμων υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού που προσπαθεί να οικοδομήσει το Κοσσυφοπέδιο, στέρησε τη χώρα από τη δυνατότητα να διαθέτει ικανά, διορισμένα και ειδικευμένα άτομα για τη διεξαγωγή κυβερνητικών υποθέσεων και είναι μια ντροπή για τα θύματα των εγκλημάτων του παρελθόντος", ανέφερε σε δήλωση.

Η αμερικανική πρεσβεία προειδοποιεί ότι αυτό εμποδίζει την πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου στην οικοδόμηση του διεθνισμού του και του να καταστεί ένας επιθυμητός εταίρος για άλλες χώρες ενώ αντίθετα θα ενισχύσει τη θέση των αντιπάλων του που ισχυρίζονται ότι δεν έχει δεσμευτεί στο κράτος δικαίου.

Επίσης συνέστησε τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε σοβαρά εγκλήματα να απομακρύνονται οριστικά από σημαντικές θέσεις.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ προέτρεψε τους πολίτες και τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου να εξετάσουν τι είδους άτομα θέλει να παρουσιάσει η Πρίστινα στον κόσμο.

"Καλούμε τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου να κατανοήσουν σοβαρά αυτό το θέμα, να σταματήσουν και να αναστρέψουν αυτή την τάση διορισμού ατόμων, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη ονομαστεί από ορισμένες πρεσβείες, η επιλογή των οποίων φαίνεται να εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους, αλλά όχι τις ανάγκες των πολιτών και την αξιοπιστία του κράτους" γράφει το σερβικό πρακτορείο Tanjug.

Η Ekspres υπενθυμίζει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας στην πρόσληψη κατηγορουμένων σε υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση της Πρίστινα.

Ο Πρέσβης Κόσνετ είχε αντιδράση αμέσως μετά τη διάδοση πληροφοριών ότι ο Σουλεϊμάν Σελλίμι είχε διοριστεί σύμβουλος του πρωθυπουργού.

"Οι κρατούμενοι για εγκλήματα πολέμου δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, οι ηγέτες όλων των κομμάτων πρέπει να τερματίσουν την υποστήριξη τέτοιων ατόμων. Η υποστήριξη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του Κοσσυφοπεδίου στο κράτος δικαίου.Έχω την ευχαρίστηση να βλέπω ομάδες διαφορετικών κοινοτήτων που μιλούν με μια φωνή για το πρόβλημα αυτό", είχε δηλώσει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail