Επεισόδιο Λευκωσίας - Λονδίνου: Αβάντα Βρετανού υπουργού στις τουρκικές προκλήσεις κι οργισμένη αντίδραση Αναστασιάδη

Freepen.gr - Επεισόδιο ανάμεσα στη Λευκωσία και το Λονδίνο προκλήθηκε γύρω από το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών, Πάμπος Χαραλάμπους κάλεσε το Foreign Office να καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ και να ζητήσουν την ανάκληση των πλοίων.

Ωστόσο ο ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ μίλησε για περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις:

«Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Η όλη στάση του Άλαν Ντάνκαν το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Βρετανού αξιωματούχου κ. Άλαν Ντάνκαν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο κ. Άλαν Ντάνκαν. Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι συμπεριφορές του εν λόγω κυρίου».

Ερωτηθείς αν είναι συμπεριφορές όπως αυτές που είχε o κ. Ντάνκαν "τύπου Κραν Μοντανά", ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαιότατα ναι».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail