Σπύρος Μουστακλής: Ο πατριωτισμός και τα ηθικά πλεονεκτήματα δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα

Ο Σπύρος Μουστακλής αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Κατατάχθηκε ως εθελοντής στον ΕΔΕΣ, πολέμησε τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, πήρε μέρος στον εμφύλιο και στη συνέχεια πήγε στην Κορέα.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Συμμετείχε στην αντίσταση κατά της χούντας παίρνοντας μέρος στο κίνημα του Ναυτικού ως ταγματάρχης του στρατού, όντας ένας από τους λίγους που το έκαναν. Βανανιστηκε πάνω από 40 μέρες στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Τα χτυπήματα του προκάλεσαν εγκεφαλικό. Με πολύωρη καθυστέρηση εισάγεται με ψευδώνυμο και ψεύτικη αιτιολογία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Από τα βασαναστήρια προκλήθηκε ολική παράλυση των δεξιών άνω και κάτω άκρων ενώ δεν ξαναμίλησε ποτέ.

Ο πατριωτισμός και τα ηθικά πλεονεκτήματα δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα. Ο Σπύρος Μουστακλής αντιστάθηκε στους δικτάτορες πληρώνοντας το ουσιαστικά με τη ζωή του ενώ θα μπορούσε να κάτσει ήσυχος και να διεκδικήσει δάφνες αντιστασιακού όταν έπεσε η δικτατορία. Δεν το έκανε! Το ιδεολογικό χρώμα του πάππου δεν αποδεικνύει ότι ο πάππους ήταν ήρωας και δε δίνει κανένα ηθικό πλεονέκτημα στον εγγονό ή στην εγγονή. Οι πράξεις μετράνε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail