Η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ κρέμεται από μια κινέζικη κλωστή: Το χαρτί του Πεκίνο χωρίς να πέσει τουφεκιά

Freepen.gr - Εν μέσω ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, η Κίνα έχει έναν πιθανό άσο στο μανίκι. Η απαγόρευση της εξαγωγής μετάλλων σπανίων γαιών θα μπορούσε να παρακωλύσει την αμερικανική βιομηχανία όπλων χωρίς να πέσει τουφεκιά, αναφέρει το RT.

Τα μέταλλα σπανίων γαιών - ομάδα 17 χημικών στοιχείων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά - βρίσκονται σε έντονη ζήτηση τόσο σε στρατιωτικές όσο και σε μη στρατιωτικές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα, οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι και μαχητικά αεροπλάνα χρειάζονται όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία και η Κίνα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου μεριδίου τους.

Η απαγόρευση των εξαγωγών τους θεωρείται εδώ και καιρό «πυρηνική επιλογή» του Πεκίνου στη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη με την Ουάσινγκτον. Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επισκέφθηκε μια εγκατάσταση σπάνιων γαιών την περασμένη εβδομάδα, κι ο αρχισυντάκτης του Global Times Hu Xijin ανήρτησε στο Twitter την Τρίτη ότι η Κίνα «εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο περιορισμού των εξαγωγών σπανίων γαιών στις ΗΠΑ».

Η Global Times συχνά γνωστοποιεί έμμεσα τις πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα People's Daily, μια κρατική εφημερίδα, ήταν ακόμη πιο σαφής σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

"Οι σπάνιες γαίες θα αποτελέσουν αντίμετρο για την Κίνα να ανταποδώσει την πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς κανένα λόγο; Η απάντηση δεν είναι μυστήριο", αναφέρει το άρθρο με τιτλο "Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε".

Όλα αυτά δυνητικά προκαλούν κακά νέα για την αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία. Οι ΗΠΑ στηρίζονται στην Κίνα για το 80 τοις εκατό των αναγκών τους σε σπάνιες γαίες και η βιομηχανία όπλων θα δεχθεί ένα καταστροφικό πλήγμα εάν το Πεκίνο αποφασίσει να επιβάλει απαγόρευση των εξαγωγών.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν μέταλλα και ενώσεις σπανίων γαιών ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, αυξημένα κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από το 2012, όταν εισήγαγαν 519 εκατομμύρια σπάνιες γαίες, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής γεωλογικής έρευνας.

Μόνο το νεοδύμιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή δυνατών και ανθεκτικών στη θερμοκρασία μαγνητών για συστήματα καθοδήγησης πυραύλων και ενεργοποιητές πτερυγίων, κινητήρες δίσκων σε αεροσκάφη και άρματα μάχης, δορυφορικές επικοινωνίες και συστήματα ραντάρ.

Σχεδόν κάθε καθοδηγημένο βλήμα στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ χρησιμοποιεί κάποιο συνδυασμό νεοδυμίου, δυσπροζίου, πρασεοδυμίου, σαμαρίου και τερβίου, από τους πυραύλους κρουζ Tomahawk έως τις κατευθυνόμενες βόμβες JDAM.

Άλλα στοιχεία όπως το erbium και το ytterbium είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή όπλων λέιζερ, όπως το επερχόμενο σύστημα ATHENA της Lockheed Martin, ένα ισχυρό λέιζερ που μπορεί να καίει τα αεροσκάφη στον ουρανό από χιλιάδες μέτρα μακριά.

Το αεροσκάφος F-35, το οποίο ήδη μαστίζεται από υπερβάσεις κόστους, καθυστερήσεις στην παραγωγή και θέματα ασφάλειας και αξιοπιστίας, είναι ένα πραγματικό μείγμα συστατικών σπάνιων γαιών. Μόνο ένα από τα αεροπλάνα αυτά - απαιτεί 920 λίβρες (417 κιλά) μέταλλα σπανίων γαιών. Χωρίς κεραμική επικάλυψη με οξείδιο υττρίου, οι κινητήρες του τζετ δεν μπορούσαν να διατηρήσουν υπερηχητικές ταχύτητες και χωρίς τους προαναφερθέντες μαγνήτες, τα όπλα, οι ελικτικές δυνατότητες και τα συστήματα επικοινωνιών του αεροπλάνου θα γινόνταν άχρηστα.

Με περισσότερα από 2.600 από αυτά τα αεροσκάφη σε παραγγελία, μια απαγόρευση εξαγωγής θα μπορούσε να αποδειχθεί φονικό χτύπημα.

Το F-35 δεν είναι το μόνο στρατιωτικό μεγαθήριο που θα επηρεαστεί. Ένα πυρηνικό υποβρύχιο κατηγορίας Βιρτζίνια χρειάζεται 9.200 λίβρες (4.170 κιλά) από αυτά τα στοιχεία, ενώ ένα αντιτορπιλικό Arleigh-Burke χρειάζεται 5.200 λίβρες (2.360 κιλά).

Οι σπάνιες γαίες ή τα σπάνια μέταλλα δεν είναι πραγματικά σπάνια. Ωστόσο, κατανέμονται άνισα.

Η Κίνα φιλοξενεί περίπου το 36% των αποθεμάτων σπάνιων γαιών στον κόσμο, αλλά ελέγχει το 85-95% της παγκόσμιας παραγωγής και προμήθειας. Εναλλακτικές πηγές υπάρχουν στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Μαλαισία, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ. Η ζήτηση για αυτά τα στοιχεία έχει εξαντληθεί τα τελευταία 20 χρόνια και η Κίνα έχει πλήρη επίγνωση της στρατηγικής τους σημασίας, δηλώνοντας ότι είναι ένα προστατευόμενο αγαθό από το 1990 και επιβάλλοντας αυστηρά όρια εξαγωγής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail