«Το τουρκικό κράτος κατευθύνεται προς την καταστροφή και έχει αρχίσει ήδη να σαπίζει από μέσα»


Η 22η Μαΐου 2019 θα ληφθεί υπόψη ως άλλη μια μαύρη μέρα στη δικαστική και πολιτική ιστορία της Τουρκίας. Είναι η τελευταία από τις πολλές. Αυτή ήταν η ημέρα κατά την οποία το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) δημοσίευσε τη λεπτομερή του απόφαση για την απόφαση της 6ης Μαΐου να ακυρώσει και να επαναλάβει τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Παρουσίαση Freepen.gr

Το ότι η ακύρωση, η οποία έρχεται σε περίοδο βαθιάς συστημικής κρίσης στην Τουρκία, συνιστά ένα «πολιτικό πραξικόπημα» είναι αδιαμφισβήτητο, όπως τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν υποστηρίξειμε διάφορους τρόπους.

Όχι μόνο η τουρκική αντιπολίτευση, αλλά επίσης σεβαστοί και αντικειμενικοί νομικοί εμπειρογνώμονες στην Τουρκία περιέγραψαν τη δικαιολογία των 250 σελίδων της YSK ως ένα σκανδαλώδες κείμενο. Η αντίθετη γνώμη του επικεφαλής της YSK, Sadi Güven, ενός από τους τέσσερις δικαστές της YSK για να αντιταχθεί στην ακύρωση, δείχνει σαφώς την ακυρότητα της απόφασης που έλαβε το συμβούλιο.

"Οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν στις επιτροπές ψηφοφορίας μετά την ίδρυση των επιτροπών αυτών δεν μπορούν να παρουσιαστούν μόνοι τους ως λόγος ακύρωσης των εκλογών που διεξήχθησαν", αναφέρει η δήλωση του Güven.

Πρόσθεσε ότι ήταν αδύνατο να συμφωνήσει με την απόφαση ακύρωσης των εκλογών με το σκεπτικό ότι οι αξιωματούχοι δημοσκοπήσεων είχαν οριστεί ενάντια σε κανονισμούς που δηλώνουν ότι έπρεπε να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς κάθε επιτροπή ψηφοφορίας απαρτίζεται επίσης από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων. Είπε επίσης ότι η ελαττωματική γραφειοκρατία που αναφέρθηκε στη λεπτομερή συλλογιστική δεν δικαιολογούσε την ακύρωση των εκλογών, δεδομένου ότι δεν είχε αναφέρει καμία διαφορά στην καταμέτρηση των ψήφων.

Μια προσεκτική ανάγνωση ολόκληρης της λεπτομερούς απόφασης αποκαλύπτει ένα απλό γεγονός:

Οι παρατυπίες που ανακαλύφθηκαν ήταν σε μικρή κλίμακα και δεν δικαιολογούσαν την ακύρωση των εκλογών.

Ώρες πριν από την απόφαση της YSK ήρθε μια άλλη κρίσιμη απόφαση, αυτή τη φορά από το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας και ηγέτης της κοινωνίας των πολιτών Όσμαν Καβαλά, φυλακισμένος για περίπου 600 ημέρες μετά τη σύλληψή του τον Οκτώβριο του 2017 και αργότερα κατηγορούμενος για «προσπάθεια ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης», είχε προσφύγει στο δικαστήριο για απελευθέρωση με το επιχείρημα ότι η παρατεταμένη φυλάκισή του παραβίασε τα θεμελιώδη δικαιώματά του στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια χωρίς να εξετάσει την προσφυγή του, το δικαστήριο αποφάσισε να παραδώσει την υπόθεση του Καβαλά στην Ολομέλεια της 3ης Απριλίου 2019. Η γνωμοδότηση που περιέχεται στην έκθεση του εισηγητή του δικαστηρίου ήταν ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του επιχειρηματία.

Ωστόσο, στις 22 Μαΐου, η έκκλησή του απορρίφθηκε με πλειοψηφία του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το δικαστήριο δεν εξέδωσε λεπτομερή αιτιολογία για την απόφασή του και δεν μπορούμε να τη δούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά τα εξής είναι ήδη σαφή:

Η απόφαση για τον Καβαλά είναι ένα νομικό σκάνδαλο με τη μέγιστη σοβαρότητα, όπως και οι αποφάσεις για συνέχιση της κράτησης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του φυλακισμένου πρώην συμπροέδρου του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP), και των δημοσιογράφων Αχμέτ Αλτάν και Ναζλί Ιλιτσάκ.

Σεβαστοί νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η απόφαση θα σηματοδοτήσει την ημερομηνία κατά την οποία το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας θα καταργήσει το καθήκον του να παρακολουθεί και να εγγυάται τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών.

Η απόφαση όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες αποφάσεις του δικαστηρίου για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, αλλά παραβιάζει επίσης το το 90ο άρθρο του τουρκικού συντάγματος και μέσω αυτού την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει. Το άρθρο αυτό ορίζει ότι οι διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης, υπερισχύουν της εσωτερικής νομοθεσίας της Τουρκίας.

Εν κατακλείδι, η απόφαση δείχνει ότι το δικαστήριο ενήργησε αντίθετα προς τις υποχρεώσεις του, παίρνοντας την πλευρά του κράτους εναντίον του ατόμου και αποδεικνύοντας ότι υπόκειται στην πολιτική εξουσία.

Αυτές οι δύο σκανδαλώδεις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας στις 22 Μαΐου είναι μια έκφραση της μαύρης αδράνειας στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, όπως ακριβώς και τα χαμηλότερα δικαστήρια, έχει χάσει την ανεξαρτησία του και κρατικοί θεσμοί όπως η YSK έχουν χάσει την αυτονομία που απαιτείται για να λειτουργήσουν σωστά.

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο έντονη με κάθε μέρα που περνάει. Η ζημία που έχει συμβεί δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις αυθαίρετες αποφάσεις. Η κατεύθυνση που ακολουθεί η Τουρκία είναι αυτή που βλέπει το κράτος να σαπίζει προοδευτικά από μέσα και καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την αποκατάσταση της καταστροφής που προκάλεσε η εμπιστοσύνη και η ειρήνη στην κοινωνία. Κάθε θεσμός και νόμος στη χώρα συντρίβεται κάτω από αυτή τη χιονοστιβάδα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail