Διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες: Το όνομα της (ψευτο)Μακεδονίας ήταν το ευκολότερο πρόβλημα των Βαλκανίων!

Freepen.gr - Το θέμα της ονομασίας ήταν το ευκολότερο από τα μεγάλα προβλήματα των Βαλκανίων, ανέφεραν οι πρώην αμερικανοί πρεσβευτές Cameron Munter και Frank Wisner σε ένα κοινό άρθρο για τα Δυτικά Βαλκάνια με τον καθηγητή CEU Marko Prelec για το αμερικανικό National Interest και αναδεικνύει η σκοπιανή expres.mk.

"Η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα, που μπορεί εύκολα να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και να επηρεάσει τα συμφέροντα και την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα χειρότερα προβλήματα είναι η σχέση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, καθώς και οι συγκρούσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όσον αφορά στην ταυτότητα και την επιβίωση της χώρας και οι δύο έχουν ρίζες που επιστρέφουν στον πόλεμο, θέτουν τα βασικά ζητήματα της ταυτότητας και είναι βαθιά συναισθηματικά », αναφέρει το άρθρο πριν επεξεργαστεί την «ευκολία του ελληνικού προβλήματος με το όνομα του Μακεδονικού κράτους», αναφέρει η expres.mk.

«Υπήρξε μια τρίτη πρόκληση: η άρνηση της Ελλάδας να δεχτεί το όνομα της γειτονικής Μακεδονίας, οι δύο χώρες μόλις το διευθέτησαν με το νέο συμβιβαστικό όνομα "Βόρεια Μακεδονία", το οποίο ήταν το ευκολότερο από τα μεγάλα προβλήματα των Βαλκανίων. Ωστόσο τους πήρε 30 χρόνια με τεράστιο κόστος. Η Βόρεια Μακεδονία έχασε περίπου 15 χρόνια προόδου ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, επειδή η ποιότητα της διακυβέρνησής της έχει υποχωρήσει από τα καλύτερα προς τα χειρότερα επίπεδα στην περιοχή. Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται τώρα σε ένα δύσκολο, αλλά αξιόπιστο δρόμο», γράφει το άρθρο.

Ο Munter είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανατολής-Δύσης στη Νέα Υόρκη και πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία από το 2007 έως το 2009. Ο Wisner ήταν πρεσβευτής τέσσερις φορές, καθώς και Υπουργός Άμυνας και υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ασφαλείας. Ο Prelec είναι ειδικός για τη νότια και ανατολική Ευρώπη, καθώς και για τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail