Έρχονται οι τουρκικοί αντι-πλοϊκοί πύραυλοι ATMACA και ποια σκάφη θα στοχεύουν;

Freepen.gr - Τα πλοία της Τουρκίας του σχεδίου MILGEM (κορβέτες Ada class και οι υπό ναυπήγηση φρεγάτες TF-2000) θα εξοπλιστούν με τον πρώτο εγχώριο αντι-πλοϊκό πύραυλο,  ATMACA, περίπου σε χρόνο έως ένα χρόνο.

"Οι πύραυλοι ATMACA θα εγκατασταθούν στα τουρκικά πλοία μέσα σε ένα ή ένα έτος και ενάμιση χρόνο. Με τον πυραύλο ATMACA, η ισχύς των πλοίων μας θα αυξηθεί σημαντικά", δήλωσε ο Έμραχ Οζντεμίρ, υπεύθυνος έργου του Ναυτικού Πυραυλικού Συστήματος της Roketsan στο πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι βρίσκονται στη φάση διεξαγωγής μελετών για τη μαζική γραμμή παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Οζντεμίρ, η έναρξη του σχεδίου οδήγησε σε απόφαση για την κατασκευή ενός βλήματος ATMACA με κινητήρα μεγαλύτερης εμβέλειας με στροβιλοκινητήρες.

Το ATMACA που αναπτύχθηκε από την Roketsan, είναι ένα σύγχρονο κατευθυνόμενο βλήμα που είναι αποτελεσματικό σε σχέση με σταθερούς και κινούμενους στόχους λόγω της αντοχής του σε αντίμετρα, επικαιροποίηση στόχων, επαναπρογραμματισμού επίθεσης, ακυρώσεων εργασιών και προηγμένο σύστημα δρομολόγησης (3D δρομολόγηση).

Το βλήμα έχει εμβέλεια έως 250 χιλιόμετρα, ανεβαίνει χαμηλά πάνω από το νερό και μπορεί να φτάσει στο στόχο τόσο σε γραμμικό όσο και σε κατακόρυφο επίπεδο. Με αυτό το χαρακτηριστικό το βλήμα μπορεί να φτάσει σε μεγαλύτερο υψόμετρο όταν πλησιάσει τον στόχο και να προσγειωθεί στο πλοίο στόχο από τα δεξιά. Ο στόχος του πυραύλου μπορεί να αλλάξει ακόμα και μετά την εκτόξευση του πυραύλου ενώ είναι πολύ προστατευμένος από την ηλεκτρονική εμπλοκή. 

Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Οι εργασίες για την ενσωμάτωση του κατευθυνόμενου πυραύλου ATMACA στις πλατφόρμες του αποθέματος ναυτικών δυνάμεων βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι δοκιμές πυροδότησης σχεδιάζονται να διεξαχθούν στο εγγύς μέλλον.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail