Σχέδιο ανατροπής: THAAD σε Κρήτη και Κύπρο, φτηνά F-35 στην Ελλάδα κι άξονα με Ισραήλ & Κούρδους για να αντιμετωπιστεί η Τουρκία

Η Τουρκία αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Ο νεο-οθωμανισμός απαιτεί μια αμυντική πολιτική που ενσωματώνει την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τους Κούρδους σε μια περιφερειακή συμμαχία.

Παρουσίαση Freepen.gr

Μια νέα εποχή έχει ξεσπάσει στο βόρειο Λεβάντε. Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει αφήσει πίσω της τα κεμαλιστικά, κοσμικά θεμέλια για την επιδίωξη μιας ισλαμικής, αυταρχικής διακυβέρνησης. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αποξενώσει τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την ΕΕ και εγκατέλειψε τα διαπιστευτήρια του φιλο-δυτικού και του ΝΑΤΟ.

Το ΑΚΡ έχει υιοθετήσει μια νεο-οθωμανική πολιτική ιμπεριαλισμού, επιδιώκοντας να σφετεριστεί τη θέση του "αρχηγού του μουσουλμανικού κόσμου" από τη Σαουδική Αραβία. Σε αποικιακή γλώσσα που θυμίζει τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, ο Ερντογάν απείλησε να κατακτήσει τα ελληνικά νησιά, την Κύπρο και το Λίβανο. Έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την προώθηση αυτού του οράματος, παρά την απομάκρυνση των Ευρωπαίων και Αράβων συμμάχων.

Κάποιοι αναλυτές ζήτησαν τη διατήρηση δεσμών με την Τουρκία με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα πέσει και θα συνεχιστούν οι σχέσεις με έναν πιο μετριοπαθή ηγέτη. Αλλά αυτό είναι ευσεβής πόθος. Παρά τα άσχημα αποτελέσμα στις τοπικές εκλογές και τις πρόσφατες κακές οικονομικές επιδόσεις, οι υπερεθνικιστικές και νεοφασιστικές οργανώσεις, όπως οι Γκρίζοι Λύκοι, έχουν ενθαρρυνθεί από την άνοδο του ΑΚΡ.

Το ΑΚΡ έχει επίσης προσπαθήσει να εξισλαμιστεί η ακόμα κοσμική Βόρεια Κύπρος, μετατρέποντας τη σύγκρουση από εθνο-εθνική σε θρησκευτική. Η Άγκυρα έχει ελπίδες να αλλάξει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο από μια επανένωση με ίσα δικαιώματα σε μια λύση δύο κρατών. Αυτό θα ήταν το πρόσχημα για ενδεχόμενη προσάρτηση του νησιού (ή τουλάχιστον του βόρειου τμήματος).

Δεδομένης της αυξανόμενης παρεμβολής της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί και να ενισχυθεί ένας πολυμερής μηχανισμός μεταξύ των πλέον επηρεαζομένων κρατών της περιοχής αλλά και όσων στερούνται κράτους. Οι ΗΠΑ παρέχουν ήδη σημαντική υποστήριξη τόσο στους Κούρδους της Συρίας όσο και στον αναδυόμενο «Άξονα της Αρχαιότητας» της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κούρδοι και ο συνασπισμός της Ανατολικής Μεσογείου έχουν κοινό συμφέρον να αμφισβητήσουν τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Ερντογάν και να προστατεύσουν την κυριαρχία τους. Αυτοί οι παράγοντες - ίσως με καθοδήγηση από την Ουάσινγκτον - πρέπει να σφυρηλατήσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για να το κάνουν να συμβεί.

Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία σε βάρος των F-35 της Ουάσιγκτον έχει εξαγριώσει τις ΗΠΑ σε σημείο που απειλούν με κυρώσεις. Το περασμένο καλοκαίρι, οι ΗΠΑ κατέστρεψαν την οικονομία της Άγκυρας με υψηλούς δασμούς και απειλούσαν με κυρώσεις εάν επιτεθούν στους Κούρδους στη Συρία. Οι Συροκούρδοι καλοβλέπουν την ιδέα της διπλωματίας με την Τουρκία αν σταματήσει την κατοχή στην Αφρίν, αλλά χωρίς αυτό, λένε, θα υπάρξει πόλεμος.

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ο στρατός της Ελλάδας είναι κατώτερος από εκείνον της Τουρκίας, και το F-35 θα αποτελέσει πολύτιμο αποτρεπτικό παράγοντα για την πρόληψη περαιτέρω παραβιάσεων του εναέριου χώρου. Ως εκ τούτου η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει την αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή, δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης. Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα μιας έκπτωσης για ελληνικά F-35 υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθούν και για την προστασία του κυπριακού εναέριου χώρου σε περίπτωση τουρκικής στρατιωτικής πρόκλησης στο νησί.

Η Ελλάδα έχει ήδη πυραύλους Patriot. Για να αποτρέψουν περαιτέρω την Τουρκία, οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν την τοποθέτηση πυραύλων THAAD στην Κρήτη, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση. Πρέπει επίσης να εξετασθεί σοβαρά η άσκηση πίεσης στη Βρετανία να επιτρέψει να τοποθετηθούν πυραυλικά συστήματα Patriot και THAAD στις στρατιωτικές βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας στην Κύπρο.

Η Ελλάδα οικοδομεί κοινό σύστημα ραντάρ στην Κρήτη με τους Ισραηλινούς, το οποίο ενδεχομένως αποσκοπεί στην παρακολούθηση της τουρκικής επιθετικότητας. Το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει το Arrow, το Iron Dome και τα συστήματα Sling του David, κοντά στην εγκατάσταση ραντάρ της Κρήτης, για να εξασφαλίσει την προστασία του και να εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει τα συστήματα στη Λευκωσία για να αποτρέψει μια τουρκική επίθεση. Αυτά τα συστήματα θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμα ενόψει της τουρκικής επιθετικότητας με στόχο τις έρευνες για αέριο στην Κύπρο. Το Κυπριακό έργο φυσικού αερίου είναι κρίσιμο για τα οικονομικά και διπλωματικά συμφέροντα του Ισραήλ τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να προστατεύεται με κάθε κόστος. Ο αμυντικός χαρακτήρας αυτών των συστημάτων όπλων πρέπει να εξουδετερώσει τυχόν διπλωματική κριτική της Τουρκίας για «στρατιωτικοποίηση» του βόρειου Λεβάντε.

Εν τω μεταξύ, καθώς οι Κούρδοι εδραιώνουν όλο και περισσότερο την εξουσία τους στη βόρεια Συρία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πρέπει να επιδιώξουν να διαμεσολαβήσουν για μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία ή μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ του ιρακινού Κουρδιστάν και της Ροζάβα (Κουρδική Συρία). Ενώ ο πρωταρχικός στόχος των κουρδικών αγωνιστών είναι να καταπολεμήσουν τα κατάλοιπα τζιχάντιστων, αυτές οι δυνάμεις θα χρειαστούν επίσης την ικανότητα να αποτρέψουν την Τουρκία και τον «άξονα αντίστασης» του Ιράν εάν η διπλωματία αποτύχει.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσουν την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων Iron Dome, Sling, Arrow, THAAD και Patriot στην ευρύτερη περιοχή του Κουρδιστάν υπό τον πλήρη έλεγχο της Ουάσινγκτον και της Ιερουσαλήμ. Αυτά τα συστήματα θα προστατεύσουν τους Κούρδους από επιθέσεις πυραύλων, όπως εκείνες που είχαν προηγουμένως πραγματοποιηθεί από το Ιράν. Θα προστατεύσουν επίσης το Ισραήλ, τους περιφερειακούς αραβικούς συμμάχους και τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή, οι οποίες ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτες σε επίθεση μετά από τον χαρακτηρισμό των φρουρών της επανάστασηςτου Ιράν ως τρομοκρατών.

Μπορούν να γίνουν περισσότερα για την ένταξη των Κούρδων και των Ισραηλινών στο μεγαλύτερο ενεργειακό σύστημα στην ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ διαθέτει πετρέλαιο στο Negev, το Meged και το Golan. Η Ιερουσαλήμ θα μπορούσε εύκολα να αντικαταστήσει την Τεχεράνη όταν πρόκειται να προμηθεύσει πετρέλαιο στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες είχαν εξασφαλίσει waiver για την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν. Αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη συμμαχία του Ισραήλ με την Αθήνα και τη νέα δεξιά κυβέρνηση στη Ρώμη.

Οι Κούρδοι στα βόρεια τμήματα της Συρίας και του Ιράκ ελέγχουν επίσης τις τεράστιες πηγές πετρελαίου και το πωλούν για να τονώσουν την τοπική οικονομία. Η προσθήκη του κουρδικού και του ισραηλινού πετρελαίου - έστω και προσωρινά - στους ενεργειακούς αγωγούς που κατασκευάζονται από τη Μεσόγειο μέχρι τη Νότια Ευρώπη θα εμπλουτίσει το Ισραήλ, θα σταθεροποιήσει το Κουρδιστάν και θα δώσει στους Κούρδους και τους Ισραηλινούς περισσότερη περιφερειακή επιρροή. Κάτι τέτοιο διασκεδάζει επίσης τις ευρωπαϊκές δικαιολογίες ότι πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν ή από αραβικές δικτατορίες στον Κόλπο.

Ένας συνασπισμός αυτού του είδους στην ανατολική Μεσόγειο και το βόρειο Λεβάντε θα επέτρεπε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ στην περιοχή, γεγονός που θα βοηθούσε στη διασφάλιση ενός επιτυχημένου αποτελέσματος ενώ θα ενίσχυε την περιφερειακή οικονομία. Αυτό θα συνέβαλε στην περιφερειακή σταθερότητα, θα απομακρύνει την Ευρώπη από το «αυταρχικό πετρέλαιο» και θα περιορίσει τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή με καθαρά αμυντικά μέσα. Θα ενθαρρύνει επίσης την "τοπική πολυμερή προσέγγιση" χωρίς να καταφεύγει στη φουσκωμένη και αναποτελεσματική προσέγγιση της ΕΕ, του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail