Πως οι S-400 μπορούν να πλήξουν θανάσιμα την τουρκική αμυντική βιομηχανία

hurriyetdailynews.com
Freepen.gr - Μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης, η ολοένα πιο ζωντανή αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας μπορεί να πέσει θύμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, συμφωνία που θα καταστήσει την Τουρκία τον πρώτο σύμμαχο του ΝΑΤΟ να αναπτύξει το σύστημα του εδάφους του.

Ωστόσο η επιμονή της Τουρκίας στην αγορά των ρωσικών συστημάτων τη φέρνει πιθανότατα αντιμέτωπη με την επιβολή σοβαρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Μια διπλωματική πηγή των ΗΠΑ ανέφερε στο Defense News ότι το άμεσο κόστος των κυρώσεων των Η.Π.Α. στην τουρκική βιομηχανία θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. "Και αυτό αποκλείει τις έμμεσες δαπάνες", πρόσθεσε.

Η Τουρκία είναι ένας εταίρος είναι στο πολυεθνικό πρόγραμμα Joint Strike Fighter που κατασκευάζει το F-35 ενώ έχει δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερα από 100 αεροσκάφη νέας γενιάς. Πολλές από τις τουρκικές εταιρείες παράγουν εξαρτήματα για το πρόγραμμα JSF, συμπεριλαμβανομένης της δομής και των συγκροτημάτων του αεροσκάφους, των εξαρτημάτων του συστήματος προσγείωσης και πάνω από 100 τμήματα παραγωγής κινητήρα.

Τουρκικές βιομηχανίες παράγουν επίσης τη μονάδα απομακρυσμένης διασύνδεσης πυραύλων, την πανοραμική οθόνη του πιλοτηρίου, τα συστήματα καλωδίωσης κεντρικού τμήματος, τις δομές και τα συγκροτήματα του αεροσκάφους.

Η Turkish Aerospace Industries, ή η TAI, προμηθεύει υλικό παραγωγής για το F-35. Σε συνεργασία με την εταιρεία Northrup Grumman των ΗΠΑ, η TAI κατασκευάζει και συναρμολογεί τις κεντρικές ατράκτους, παράγει σύνθετα δέρματα και πόρτες όπλων και κατασκευάζει αεραγωγούς.

Άλλες τουρκικές εταιρείες που παράγουν εξαρτήματα για το F-35 είναι η Alp Aviation, η Ayesas, η Fokker Elmo Turkey (στη Σμύρνη), η Havelsan, η Kale Aerospace, η Roketsan, η Tubitak Sage και η Tusas Engine Industries.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να απευθύνονται σε ανώτερους αξιωματούχους προμηθειών και σε εξέχουσες τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στη σύμβαση S-400. "Αυτό θα δημιουργούσε ένα δεύτερο κύμα κυρώσεων ... περιορίζοντας και σταματώντας τα διεθνή προγράμματα και συμφωνίες των τουρκικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνογνωσίας, με μη στρατιωτικές (αλλά δυτικές) αμυντικές οντότητες", ανέφερε η αμερικανική πηγή. "Εδώ μιλάμε για μια άλλη σοβαρή ζημιά εκτός από την αποπομπή από το πρόγραμμα F-35."

Επιπλέον, οι ΗΠΑ ενδέχεται να διαταράξουν τις τρέχουσες και μελλοντικές εξαγωγικές προσπάθειες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το ελικόπτερο επίθεσης T129, που κατασκευάστηκε από την TAI με άδεια της ιταλοβρετανικής εταιρείας Agusta Westland.

Ένα στέλεχος της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να βλάψουν την τουρκική βιομηχανία, αλλά είπε ότι η ζημιά δεν θα ήταν «τόσο τιμωρητική».

"Η συζήτηση για ενδεχόμενες απώλειες ύψους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μια υπερβολή για την αύξηση της πίεσης στην τουρκική κυβέρνηση".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail