«Ο Πούτιν με τους S-400 πέτυχε με ένα σμπάρο δύο τριγόνια»

Freepen.gr - Η Μόσχα βρίσκεται στα πρόθυρα να διαλύσει το ΝΑΤΟ από το εσωτερικό του και να παράλληλα να αποκομίσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για αρχή χάρη στην απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400, γράφει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Βλαντιμίρ Φρόλοφ για τους themoscowtimes.com.

Η πολιτική και οικονομική νίκη που θα κερδίσει η Ρωσία με την απόφαση της Τουρκίας να ολοκληρώσει τη συμφωνία αγοράς του συστήματος S-400 θα δώσει στη Ρωσία το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τόσο απέναντι στο ΝΑΤΟ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνει ο Φρόλοφ.

Η Ουάσινγκτον προσπάθησε να εμποδίσει τη συμφωνία από τότε που η Μόσχα και η Άγκυρα την ανακοίνωσαν το Δεκέμβριο του 2017, επικαλούμενη το ασυμβίβαστο του συστήματος με τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, ανέφερε το άρθρο, σημειώνοντας ωστόσο ότι αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τα βλήματα του ΝΑΤΟ μπορούν να τοποθετηθούν στους S-400 .

Η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε αργότερα το βασικό της επιχείρημα ότι το S-400 είναι ασυμβίβαστο με το νεότερο αεροσκάφος F-35 (πέμπτης γενιάς) που θα πρέπει να χρησιμεύσει ως το κύριο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ.

Αυτά τα νέα, έγραψε, οδηγούν σε ένα "αργό ναυάγιο" στις σχέσεις των ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η Άγκυρα αναμένεται να λάβει περισσότερα από 100 F-35s μέχρι το 2023 ως αντικαταστάτες για τα αεροσκάφη F-16 και το κέντρο συντήρησης του κινητήρα των F-35 δημιουργείται στην Τουρκία για να εξυπηρετήσει την ευρωπαϊκή περιοχή.

Η Τουρκία έχει ήδη επενδύσει 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα του F-35 και η συμμετοχή σε αυτό θα είχε φέρει στο τουρκικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι περισσότερο από το να αντισταθμιστεί η τιμή των 9 - 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη νέα παρτίδα αεριωθούμενων αεροσκαφών της Τουρκίας.

Μολονότι οι ΗΠΑ δημιουργήσαν ένα ισχυρό περιβάλλον επιρροής στην αγκυρα για να πετύχουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στην παραγωγή του F-35, απειλούν τώρα να εμποδίσουν τη συμμετοχή της και να επιβάλουν κυρώσεις, κίνηση που θα έπληττε την ήδη ασταθή οικονομία της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν θέλει να αγοράσει τους S-400, επειδή αισθάνεται προσωπικά προσβεβλημένος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Φρόλοφ, ο οποίος σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει παραμελήσει τα συμφέροντα ασφαλείας του συμμάχου της στη Συρία.

"Πρώτον, άφησε την Τουρκία να πάει μόνη της εναντίον της Μόσχας, αρνούμενη να βοηθήσει όταν ρωσικές δυνάμεις νίκησαν τους συμμάχους των Τούρκων στη Συρία. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ απέρριψαν τις τουρκικές αντιρρήσεις για τους ένοπλους Κούρδους από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μεταφέροντας στον έλεγχό τους ένα σημαντικό μέρος της συριακής επικράτειας που συνορεύει με την Τουρκία. Ούτε βοήθησε τις διμερείς σχέσεις το ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να εκδώσουν τον άνθρωπο, που ο Ερντογάν θεωρεί τον κύριο πολιτικό αντίπαλό του, τον Γκουλέν.

Όλα αυτά δούλεψαν προς όφελος της Μόσχας, η οποία έπαιξε έξοχα χρησιμοποιώντας τη δυσπιστία του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον για να τον "δολώσει και να τον γαντζώσει", γράφει ο Φρόλοφ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία πρέπει μόνο να ξεδιπλώσει τον Τούρκο πρόεδρο.

Με την Τουρκία παίζει τον "ταραχοποιό" στο ΝΑΤΟ, συμπέρανε ο Φρόλοφ, θα επιτρέψει στην Άγκυρα να δώσει μια καλή φράση για τη Ρωσία και να εξασφαλίσει την ασφάλειά της στη Μαύρη Θάλασσα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail