Το S-400 ενδυναμώνει τη θέση της Τουρκίας στη Μεσόγειο - Εφιάλτης για το ΝΑΤΟ

© Sputnik / Grigoriy Sisoev
Freepen.gr - Ένας δημοσιογράφος στο γερμανικό Stern, ο Gernot Kramper , επισημαίνει ότι η συμφωνία για την απόκτηση των αντι-αεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ, καθώς η Μόσχα θα είχε τη δυνατότητα τελικά να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία της συμμαχίας, υπογραμμίζει το sputniknews.com.

Μετά την αγορά και την ανάπτυξη τεσσάρων συστοιχιών των S-400, η ​​Τουρκία θα αυξήσει σημαντικά την επιρροή της στην ανατολική Μεσόγειο, αλλάζοντας τη γεωστρατηγική της θέση, σημειώνει ο Kramper στο άρθρο του. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στην περιοχή ενάντια στη βούληση της Άγκυρας. Επισημαίνει ότι παρόλο που οι ΗΠΑ κυριαρχούσαν στον αέρα παγκοσμίως, το S-400 θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τα αεροσκάφη τεχνολογίας στελθ. Έτσι, ενώ το σύστημα είναι μπεστ σέλερ για το Κρεμλίνο, αποτελεί κατά τον Kramper έναν εφιάλτη για το ΝΑΤΟ.

Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παράσχουν στην Τουρκία παρόμοια όπλα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, οι αμερικανικές συστοιχίες Patriot που ανήκαν μόνο σε άλλες χώρες είχαν σκοπό να υπερασπιστούν την Τουρκία. Ο Kramper καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "η Άγκυρα έχει μάθει ότι η Τουρκία είναι μόνο σύμμαχος δεύτερης κατηγορίας".

Ο δημοσιογράφος λέει ότι με τα συστήματα S-400, η ​​Τουρκία επιλέγει μια πορεία μεγαλύτερης ανεξαρτησίας, καθώς αυτά τα συγκροτήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον οποιουδήποτε εχθρού - κάτι που δεν συμβαίνει με τα αμερικανικά συστήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές συστοιχίες είναι ικανές να καταρρίψουν τόσο τα ρωσικά όσο και τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Το S-400 λέγεται ότι είναι πολύ πιο προηγμένο από τα συστήματα Patriot, ενώ το τελευταίο κοστίζει σχεδόν διπλάσια από το ρωσικό όπλο. Επιπλέον, η Μόσχα έχει προσφέρει στην Άγκυρα καλύτερη προσφορά. Ο γερμανός δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για μια μεταφορά τεχνολογίας όλων των αγορών όπλων για να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής για τους στρατιωτικούς της. Αν και ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου δήλωσε νωρίτερα ότι, αν και δεν γίνεται λόγος για από κοινού παραγωγή συστημάτων S-400 από τη Ρωσία και την Τουρκία, είναι πιθανό ορισμένα στοιχεία να μπορούν να παράγονται από κοινού. Αναμένεται επίσης ότι η Τουρκία θα αρχίσει να αναπτύσσει τα δικά της συγκροτήματα εναέριας άμυνας, ισχυρίζεται ο Kramper.

Ο Γερμανός αναλυτής περιγράφει ένα άλλο "τεράστιο πρόβλημα" για το ΝΑΤΟ, πέραν της απώλειας της επιρροής του στον στρατηγικά σημαντικό τουρκικό εναέριο χώρο. Το S-400 δεν είναι συμβατό με άλλα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, οπότε ο δημοσιογράφος προειδοποιεί ότι αν βρεθεί ένας τρόπος σύνδεσης του S-400 με το Σύστημα Προειδοποίησης και Ελέγχου Αερομεταφοράς (AWACS), τότε η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει μια εικόνα για την τεχνολογία του ΝΑΤΟ .

Ο Kramper καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα, μια χώρα δεν θα σταματήσει στο S-400, καθώς οι αεροπορικές άμυνες λειτουργούν σε συνδυασμό με άλλα συστήματα, καθώς «ακόμη και ένα εντυπωσιακό όπλο όπως το S-400» δεν έχει νόημα μόνο του. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η Άγκυρα θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει συστήματα άμυνας μικρής εμβέλειας και άλλα συγκροτήματα ραντάρ στον "πύραυλο θαύμα".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail