Βυθίζεται η Τζακάρτα! Η Ινδονησία αλλάζει πρωτεύουσα αφού η θάλασσα θα φτάσει ως το Προεδρικό Μέγαρο

maid_bot / pixabay
Freepen.gr - Η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η Ινδονησία, αναμένεται να μετακινήσει την πρωτεύουσα της καθώς η Τζακάρτα βυθίζεται σταδιακά από τις πλημμύρες, αναφέρει το Russia Today.

"Ο πρόεδρος επέλεξε να μεταφέρει την πρωτεύουσα έξω από την Ιάβα, μια σημαντική απόφαση", δήλωσε ο υπουργός σχεδιασμού Bambang Brodjonegoro επικαλούμενος παραδείγματα όπως η Βραζιλία, η Αυστραλία και το Καζακστάν, χώρες οι οποίες σε κάποιο σημείο, μετέφεραν τις πρωτεύουσες τους.

Η Τζακάρτα έχει επίσημο πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων, με περίπου τριπλάσιο αριθμό ατόμων που ζουν στην εκτεταμένη μητροπολιτική περιοχή, ενώ περίπου το 60% των 260 εκατομμυρίων ανθρώπων της Ινδονησίας ζουν στη νήσο Ιάβα.

Το ήμισυ της επικίνδυνης από τις πλημμύρες πρωτεύουσας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και συνεχίζει να βυθίζεται με ανησυχητικό ρυθμό. Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπίστωσε ότι η Τζακάρτα θα μπορούσε να είναι 40cm έως 60cm χαμηλότερα το 2025 από ό,τι το 2008. Αυτό θα επέτρεπε στη θάλασσα να εισέλθει μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο είναι περίπου πέντε χιλιόμετρα εσωτερικά από την ακτογραμμή. Ωστόσο, η μετακίνηση της πρωτεύουσας μπορεί να διαρκέσει έως και μια δεκαετία.

"Η μετακίνηση της πρωτεύουσας απαιτεί εμπεριστατωμένη και λεπτομερή προετοιμασία", δήλωσε ο κ. Widiodo μετά την ανακοίνωση, αν και δεν έχει ακόμη καθοριστεί η νέα πρωτεύουσα. Μια πιθανή επιλογή θεωρείται η Palangkaraya στο νησί Borneo, όπου περίπου 300.000 εκτάρια γης έχουν ήδη προετοιμαστεί για κατοίκηση σε περίπτωση που επιλεγεί ως νέα πρωτεύουσα.

Το ζήτημα προέκυψε πολλές φορές πριν από την ανεξαρτησία της Ινδονησίας από την Ολλανδία το 1945, αλλά κανένας από τους έξι προέδρους της χώρας δεν κατόρθωσε να διεκπεραιώσει μέχρι σήμερα την τολμηρή κίνηση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail