Το Ιράν θέλει τόξο Περσικού-Μεσογείου: σχεδιάζει σύνδεση Τεχεράνης-Βαγδάτης-Δαμασκού με αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομο

arabiangazette.com
Freepen.gr - Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αναζητά νέους τρόπους για να συνδέσει την πρωτεύουσα της, την Τεχεράνη, με τη Δαμασκό της Συρίας και τη Βαγδάτη του Ιράκ. Μια από τις προτεινόμενες ενέργειες είναι η κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών γραμμώνν που θα συνδέσουν τη Συρία με το Ιράν μέσω του Ιράκ.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Eshaq Jahangiri, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας του να κατασκευάσει νέους δρόμους και σιδηροδρόμους προκειμένου να συνδέσει τα κράτη του Περσικού Κόλπου με τη Συρία και την περιοχή της Μεσογείου.

"Το Ιράν, το οποίο κατανοεί τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες και εξελίξεις, πιστεύει ότι θα διατεθούν οι απαραίτητες δυνατότητες συνεργασίας για τη μεταφορά ενέργειας και ηλεκτρικού ρεύματος, την κατασκευή δρόμων κ.λπ. και ελπίζουμε ότι τα εμπόδια θα εξαλειφθούν με την παρουσία του ιδιωτικού τομέα", δήλωσε ο Jahangiri απευθυνόμενος στο κοινό οικονομικό φόρουμ εμπορίου Ιράν-Ιράκ την Τετάρτη την Κυριακή.

Σημείωσε ότι η κατασκευή του σιδηροδρόμου Shalamcheh-Basra ήταν μία από τις συμφωνίες που έγιναν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ιρακινής αντιπροσωπείας στο Ιράν.

Ο κ. Jahangiri τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης μιας διασυνοριακής εθνικής οδού μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να προωθηθούν το εμπόριο και οι συναλλαγές, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

"Θα συνδέσουμε τον Περσικό Κόλπο από το Ιράκ στη Συρία και τη Μεσόγειο μέσω σιδηροδρόμων και οδικών", δήλωσε ο Jahangiri.

Το σιδηροδρομικό έργο Shalamcheh-Basra υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 2,22 δισεκατομμύρια rials και μόλις υλοποιηθεί, θα συνδέσει τον ιρανικό σιδηρόδρομο με τη Συρία μέσω του Ιράκ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Σιδηροδρόμων και Τεχνικών Δομών των Σιδηροδρόμων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Mohammad Moussavi δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι το Ιράν πρόκειται να κατασκευάσει μια κινητή σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Arvand στο πλαίσιο του σιδηροδρομικού έργου Shalamcheh-Basra των 35 χλμ. που συνδέει το σιδηροδρομικό δίκτυο Ιράν-Ιράκ.

Εκτός από τα έργα των σιδηροδρόμων και των αυτοκινητοδρόμων, να υπενθυμίσουμε πρόσφατο δημοσίευμά μας όπου μεταφέραμε την είδηση του αιτήματος του Ιράν στη Συρία για να κατασκευάσει μια ναυτική βάση στις ακτές της Μεσογείου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail