Χαμός στο Σ.Α. του ΟΗΕ από την Ουκρανία: Η Μόσχα μετά την Κριμαία, θέλει να προσαρτήσει Ντόνετσκ και Λούγκανσκ

Reuters / Alexander Ermochenko
Freepen.gr - Η Ουκρανία έχει ουσιαστικά θέσει εκτός νόμου τέσσερα εκατομμύρια από τους πολίτες της, αλλά η Μόσχα δεν θα τους αναγκάσει να πάρουν ρωσικά διαβατήρια, δήλωσε ο απεσταλμένος της Ρωσίας του ΟΗΕ Vassily Nebenzia απαντώντας στον Ουκρανό ομόλογό του.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο ζήτησε επειγόντως να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στους κατοίκους των περιοχών Ντόνετσκ και Λούγκανσκ στην ανατολική Ουκρανία - οι οποίοι έχουν δηλώσει ανεξαρτησία από το Κίεβο, αλλά δεν έχουν αναγνωριστεί από τη Μόσχα - την παροχή ιθαγένεια μέσω της ταχείας διαδικασίας.

Ο Ουκρανός απεσταλμένος Volodymyr Yelchenko κατηγόρησε επανειλημμένα τη Ρωσία για την "κατοχή" της περιοχής και ότι σχεδιάζει να προσαρτήσει τις δύο συγκεκριμένες περιφέρειες, "αναγκάζοντας" τους ανθρώπους εκεί να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια και χρησιμοποιώντας το διάταγμα περί διαβατηρίων για να καταστήσουν αδύνατη την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Ο Yelchenko εξέφρασε την εικασία ότι ο πραγματικός λόγος για την απόφαση των διαβατηρίων ήταν ότι "η Ρωσία δεν μπορεί να κρύψει πια την παρουσία των τακτικών στρατιωτικών και μισθοφόρων της" στην περιοχή, κάνοντας λόγο για προσπάθεια διαμελισμού της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής ισχυρίστηκε επίσης ότι «υπό σοβιετική κυριαρχία» η Ουκρανία αποικίστηκε από «ρώσους εποίκους» και ότι η σημερινή σύγκρουση θυμίζει τον Χειμερινό Πόλεμο του 1939 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Φινλανδίας, εξαιτίας του οποίου η ΕΣΣΔ εκδιώχθηκε από την Κοινωνία των Εθνών.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Vassily Nebenzia επεσήμανε ότι το Κίεβο δεν έχει κάνει καμιά κίνηση για να εφαρμόσει καμία από τις διατάξεις των συμφωνιών του Μινσκ - αναφέροντας συγκεκριμένα τα σημεία 7 και 8 του πρωτοκόλλου του Φεβρουαρίου 2015, προβλέποντας ασφαλή πρόσβαση και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και αποκατάσταση κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών μεταξύ των δύο περιοχών και της υπόλοιπης Ουκρανίας.

Αντ 'αυτού, ανέφερε, «οι συνθήκες διαβίωσής τους έγιναν αδύνατες από το Κίεβο», με έναν πλήρη αποκλεισμό των δύο περιοχών από την Ουκρανία, ουσιαστικά «απαγορεύοντας» σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να είναι πολίτες της χώρας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail