Εξαντλείται η υπομονή της Ρωσίας στο Ιντλίμπ: Η Τουρκία απέτυχε σε ό,τι συμφώνησε να πράξει

Freepen.gr - Η Ρωσία προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι εξαντλούνται τα όρια της υπομονής της με την παρουσία των τρομοκρατών στο Idlib, παρά τις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας ότι θα απομακρυνθούν, μετέδωσε το Newsweek την Πέμπτη.

Με βάση τη συμφωνία, Αγκυρας και Μόσχας στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Τουρκία συμφώνησε να δημιουργήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας και να απομακρύνει τους εξτρεμιστές μαχητές, όπως αυτούς που ανήκουν στο Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ώστε να αποτραπούν επιθέσεις σε κυβερνητικές δυνάμεις και υποδομές.

Ο Vladimir Safronkov, μόνιμος εκπρόσωπος της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποίησε την σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τετάρτη ότι οι μαχητικές ομάδες παρέμειναν ενεργές στη Συρία.

"Η κατάσταση στο Idlib παραμένει ευμετάβλητη, οι άνδρες της Hayat Tahrir al-Sham δεν σταματούν να προσβάλλουν τις κυβερνητικές δυνάμεις και χτυπάνε αδιάκριτα, μεταξύ άλλων και ενάντια στην πολιτική υποδομή. Οι ειρηνικοί άνθρωποι πεθαίνουν", δήλωσε ο Safronkov.

Το status quo στο Idlib δεν είναι βιώσιμο και θέτει σε κίνδυνο τόσο τη Συρία όσο και την περιοχή, δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Τα σχόλια του Safronkov ήρθαν την ημέρα πριν από τη συγκέντρωση αξιωματούχων από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία στην Astana, για να συζητήσουν για τη Συρία.

Ο Alexander Lavrenteiv, ειδικός εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Συρία, δήλωσε στο περιθώριο των συνομιλιών την Πέμπτη ότι οι συζητήσεις «είχαν αντικείμενο την κατάσταση στη Συρία γενικά και ειδικότερα το Idlib όπου η τρομοκρατική οργάνωση της Nusra Front ελέγχει την πλειοψηφία της περιοχής».

Σε αυτό να υπενθυμίσουμε την επαναδραστηριοποίηση της ρωσικής αεροπορίας στην περιοχή μετά από περίπου ένα χρόνο παύσης των βομβαρδισμών καθώς επίσης την επιστροφή των βομβαρδιστικών Su-25 στην αεροπορική βάση της Λατάκια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail