Ο Ερντογάν είναι ο άνθρωπος μας στο ΝΑΤΟ: Γιατί ο Τούρκος πρόεδρος εναγκαλίζεται τη Μόσχα


Kremlin.ru
Χωρίς να πέσει μια τουφεκιά, να αναπτύξει ένα άρμα μάχης ή να χρησιμοποιήσει ένα διαδικτυακό τρολ, η Μόσχα μπορεί σύντομα να καταστρέψει την ενότητα του ΝΑΤΟ, αφαιρώντας μια χώρα-κλειδί από το στρατιωτικό της δίκτυο.

Παρουσίαση Freepen.gr

Επιπλέον, η Ρωσία θα λάβει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τις προσπάθειές της και όχι νέες κυρώσεις. Αυτή είναι μια νίκη που ήταν αδιανόητη μόνο πριν από λίγα χρόνια.

Φυσικά, μιλώ για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.

Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος ηγέτης ανακοίνωσε ότι η παράδοση του S-400 ενδέχεται να επιταχυνθεί: η χώρα του έχει ήδη καταβάλει προκαταβολή και οι Ρώσοι τεχνικοί προετοιμάζουν ήδη τους χώρους για το σύστημα στην Τουρκία.

Γιατί ο Ερντογάν τόσο αποφασισμένος για την αγορά του S-400; Γιατί συνεχίζει να αμφισβητεί την Ουάσινγκτον επιμένοντας ότι η αγορά είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία - φτάνοντας ακόμη και σε απειλές ότι θα αγοράσει τα αεροσκάφη της Ρωσίας Su-57 εάν οι Η.Π.Α. δεν παραδώσουν τα F-35;

Ο λόγος είναι ότι ο Ερντογάν αισθάνεται προσωπικά προσβεβλημένος από τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον παραβίασε τα συμφέροντα ασφαλείας του συμμάχου της στη Συρία. Πρώτον, άφησε την Τουρκία να πάει μόνη της ενάντια στη Μόσχα, αρνούμενη να βοηθήσει όταν οι ρωσικές δυνάμεις νίκησαν τους συμμάχους των Τούρκων στη Συρία.

Ακολούθως, οι ΗΠΑ απέρριψαν τις τουρκικές αντιρρήσεις για τους ένοπλους Κούρδους από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μεταφέροντας στον έλεγχό τους ένα σημαντικό μέρος της συριακής επικράτειας που συνορεύει με την Τουρκία.

Δεν βοήθησε επίσης τις διμερείς σχέσεις το ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να εκδώσουν τον άνθρωπο, που ο Ερντογάν θεωρεί τον κύριο πολιτικό αντίπαλό του, τον ισλαμικό μελετητή και ιερέα Fethullah Gulen ή ότι η Τουρκία συνέλαβε τον αμερικανικό πάστορα Andrew Brunson με κατηγορίες κατασκοπείας και τον κράτησε στη φυλακή για δύο χρόνια πριν τον απελευθερώσει τον Οκτώβριο του 2018.

Ο Ερντογάν θεώρησε ότι εάν η Ουάσιγκτον δεν θέλησε να λάβει υπόψη τα συμφέροντά του ως σύμμαχο, θα την αναγκάσει να το πράξει δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για τα συμφέροντα και την ασφάλεια των ΗΠΑ

Από τη μία πλευρά, το σύστημα S-400 ήταν μια "συμβολή" της Μόσχας για να αντισταθμίσει την ήττα της Τουρκίας στη Συρία και "ευχαριστώ" από την Άγκυρα για την προθυμία της Ρωσίας να εξετάσει τα τουρκικά συμφέροντα στη σύγκρουσή της με τους Κούρδους.

Από την άλλη πλευρά, είναι ένας τρόπος να αναγκάσει την Ουάσινγκτον να αποδεχθεί τη θέση της Τουρκίας για τον πόλεμο στη Συρία. Ωστόσο, ο Ερντογάν υπολόγισε λανθασμένα: οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παραδώσουν στην Άγκυρα μια ζώνη ελέγχου στη Βόρεια Συρία και συνέδεσαν την παράδοση των F-35 και τις ενδεχόμενες κυρώσεις στη συμφωνία S-400 - η οποία είχε ήδη προχωρήσει πάρα πολύ για να ακυρωθεί χωρίς συνέπειες.

Η Μόσχα έπαιξε έξοχα το παιχνίδι της, χρησιμοποιώντας τη δυσπιστία του Ερντογάν απέναντι στην Ουάσινγκτον για να "τον δολώσει και να τον γαντζώσει". Τώρα η Ρωσία πρέπει μόνο να τον ξεδιπλώσει.

Επιπλέον, η Μόσχα δεν έπρεπε να κάνει τίποτα ριζοσπαστικό - απλώς ρίχνει λίγα κάρβουνα στη φωτιά του θυμού του Ερντογάν.

Αυτό, παρεμπιπτόντως, εξηγεί γιατί ο Πούτιν συναντάται τόσο συχνά με τον Τούρκο ηγέτη. Με το σκεπτικό και το στυλ του, το καθεστώς της Άγκυρας είναι όλο και περισσότερο παρόμοιο με το Κρεμλίνο και όλο και πιο αποξενωμένο από την Ουάσινγκτον.

Εάν όλα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί, η Τουρκία θα βρεθεί de facto έξω από τις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ και θα βασιστεί όλο και περισσότερο στη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τα συμφέροντά της στην περιοχή. Ωστόσο, η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει πλήρως το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, δεν είναι αυτό που επιδιώκει η Μόσχα.

Η Μόσχα βλέπει μεγαλύτερο πλεονέκτημα με την Τουρκία να διαδραματίζει τον «ταραχοποιό» στο ΝΑΤΟ, υπηρετώντας ως το ένα μέλος που είναι πρόθυμο να πει μια καλή λέξη για τη Ρωσία και να εξασφαλίσει την ασφάλειά της στον Εύξεινο Πόντο.

Σπάζοντας το ΝΑΤΟ από μέσα και φεύγοντας με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για αρχή, είναι μια ανεκτίμητη επιτυχία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail