Δεν ήξερα ότι γνωστός παρουσιαστής είναι και...«Πατέρας της Εκκλησίας»

PublicDomainPictures / pixabay
Πριν λίγες ημέρες πέτυχα στο youtube μια πρόσφατη εκπομπή του κ. Αρναούτογλου με καλέσμενο τον παπά Χρήστο το Μήτσιο. Ο παπά Χρήστος χαρούμενος, χαμογελαστός και σχεδόν όλη την ώρα σε μια κατάσταση συγκίνησης μιλούσε στην εκπομπή.

Του Στρατή Μαζίδη

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση ήταν ο ουσιαστικά μηδενιστικός λόγος του παρουσιαστή για την Εκκλησία. Δεν εξέφραζε ερωτήσεις που μπορεί να έχει ένας πιστός γύρω από διάφορα ζητήματα αλλά εκφραζόταν με βεβαιότητα λες και επρόκειτο για κάποιον εκ των Πατέρων της Εκκλησίας. Ο παπα Χρήστος προσπαθούσε με το ύφος του και την πραότητά του να περάσει το μήνυμα, για όποιον όμως μπορούσε να το αντιληφθεί.

Ο παρουσιαστής σε κάποια στιγμή ανέφερε ότι για αρκετά χρόνια υπήρξε φανατικός της θρησκείας. Δε με έπεισε ή τουλάχιστον φαίνεται ότι πέρασε και δεν ακούμπησε. “Άραγε γινώσκεις α αναγινώσκεις;" είχε πει ο Φίλιππος σε έναν Αιθίοπα αξιωματούχο που διάβαζε τον προφήτη Ησαΐα. Άνοιξε λοιπόν σε κάποια φάση το θέμα των προτιμήσεων του καθενός και επιτέθηκε στην Εκκλησία λέγοντας ότι γνωρίζει μητροπολίτες με αντίστοιχα ζητήματα. Το πως το γνωρίζει, είναι ένα θέμα και θα πρέπει λογικά η Ιερά Σύνοδος να τον καλέσει να δώσει στοιχεία. 

Επίσης του έκανε εντύπωση που ιερέας δε δέχθηκε για ανάδοχο κάποιον άνθρωπο ο οποίος είχε κάνει σύμφωνο συμβίωσης γενικεύοντάς το και αναφέροντας πως έτσι η Εκκλησία θα μείνει χωρίς πιστούς.

Η απάντηση στον παρουσιαστή είναι πολύ απλή. Η Εκκλησία στα σοβαρά αυτά θέματα διέπεται από κάποιους κανόνες και κατευθύνσεις. Αυτά δεν τα επιβάλλει το...παπαδαριό. Όταν κάποιος, που έχει κάθε δικαίωμα, δεν αποδέχεται το λόγο της με τις επιλογές του, λογικό είναι να μην πρόκειται για το καταλληλότερο άτομο που θα αναλάβει ανάδοχος ενός νέου χριστιανού. Αν ο παρουσιαστής κάνει τον κόπο να διαβάσει έστω μια φορά την Καινή Διαθήκη θα βρει τις απαντήσεις για όλα τα παραπάνω όσον αφορά την προσωπική ζωή του καθενός και τις προτιμήσεις του, το γάμο κτλ. Αναφέρονται ρητά και ξεκαθάρα. Αυτός που έδωσε τις κατευθύνσεις αυτές, εδώ και 2000 χρόνια δεν τις άλλαξε.

Φυσικά αναγνωρίζει το δικαίωμα στον καθένα, αν θέλει να τις ακολουθήσει. Η Εκκλησία του Χριστού δεν εξαναγκάζει ή καταπιέζει κανέναν, αλλά δεν μπορεί να νοθεύει και το λόγο της. Τους αγαπά όλους και τους αγκαλιάζει. Αυτό όμως δε σημαίνει κάτι περισσότερο, ούτε πρέπει να παρερμηνεύεται. Οικοδομήθηκε πριν από 20 αιώνες πάνω στα θεμέλια που έδωσε ο Ιδρυτής της. "Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι" είχε πει ο Ιησούς. Όστις, λοιπόν δε θέλει, ας μην Τον ακολουθήσει. Βεβαιότατα δεν αποκλείει κανέναν και προστρέχει σε όλους.

Ο Χριστός δεν κόβεται και ράβεται στα μέτρα του καθενός. Δεν είναι ύφασμα. Όσοι Τον πιστεύουν, καλούνται να Τον πλησιάσουν. Δεν εξαναγκάζει κανένα να Τον ακολουθήσει. Ούτε τον παρουσιαστή της εκπομπής που θα πρέπει να καταλάβει ότι αν ρίχνεις συνέχεια νερό στο κρασί, τότε πίνει ένα νερομπούλι.

Θα ήταν καλό να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ο καθένας μας γνωρίζει τα πάθη και τις αδυναμίες του. Αν πιστεύει στον Ιησού, δίνει τη μάχη του και ο Χριστός που γνωρίζει, θα κρίνει.

Η σωτηρία του ενός ληστή πάνω στον σταυρό, όντας ο μοναδικός που ξέρουμε σίγουρα πως βρίσκεται στον Παράδεισο, μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε. Η απώλεια του δεύτερου λήστη μας στέλνει το μήνυμα να μην επαναπαυόμαστε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail