Γιατί άρχισαν να αυξάνονται οι ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια και τι προκάλεσε την "έκρηξη"

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα! Όσο και να φανεί παράξενο, η «Καθημερινή της Κυριακής» αφιερώνει άρθρο με τίτλο «Έπαρση σημαίας και εθνικού φρονήματος στο μπαλκόνι» βασισμένο σε μια πρωτότυπη έρευνα ενός Έλληνα καθηγητή της Οξφόρδης και της Φλωρεντίας που καταμέτρησε τις γαλανόλευκες της Αθήνας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι «από την έναρξη της κρίσης οι σημαίες (στα μπαλκόνια) άρχισαν να αυξάνονται, ενώ μετά τη συμφωνία των Πρεσπών παρουσίασαν έκρηξη». Συμπέρασμα του καθηγητή: «Η εθνική ταυτότητα παραμένει ζωντανή και μπορεί να ενεργοποιηθεί μπροστά σε μια εξέλιξη που την προκαλεί». Κι αναρωτιέται μάλιστα τι θα αποκάλυπτε η έρευνα αν αυτή γινόταν στη Θεσσαλονίκη.

Φαίνεται πάντως ότι η ιδεολογική κυριαρχία του εθνομηδενισμού στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, όπως αυτή εκπορεύεται από το κυβερνών κόμμα αλλά και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, βρίσκει σθεναρές αντιστάσεις. Όχι βέβαια στα πανεπιστήμια και στις αρχισυνταξίες, αλλά στις λαϊκές γειτονιές.

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail