Ας σταματήσει επιτέλους η σύνδεση της σούβλας με τον Χριστό και την Ορθοδοξία

Taken / pixabay
Τα τελευταία χρόνια και χάρη στη διάδοση των κοινωνικών δικτύων βλέπουμε πολλές φορές φωτογραφίες με γρήγορα και χτυπητά μηνύματα σχετικά με τη σφαγή των ζώων αυτήν την περίοδο. Οι περισσότερες ατάκες συνδέουν αυτή τη συνήθεια με τον Χριστό και την Ορθοδοξία.

Του Στρατή Μαζίδη

Διαβάζουμε για θρησκεία που διατάζει το σφάξιμο και άλλα τέτοια παρόμοια. Νομίζω ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτή η σύνδεση της σούβλας με την Ορθοδοξία, διότι πολύ απλά δεν έχουν καμία σχέση.

Υπάρχει πουθενά μέσα στην Καινή Διαθήκη ότι πρέπει να σφάζουμε και να σουβλίζουμε ζώα; Ο Χριστός που προεικόνισε τη Θεία Λειτουργία, την Εξομολόγηση, ευλόγησε το γάμο κ.ο.κ, τον είδαμε να λέει στο Μυστικό Δείπνο να σφάζουμε αρνιά σε ανάμνησή του; Απεναντίας ο ίδιος, συμβολιζόμενος και ως εσφαγμένο αρνίο στην Αποκάλυψη, προσέφερε τον εαυτό του.

Ή μήπως υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στις Οικουμενικές Συνόδους ή στο έργο των Πατέρων της Εκκλησίας; Δεν υπάρχει διότι η χριστιανική θρησκεία είναι κατά κύριο λόγο εσχατολογική. Δεν εστιάζει στα φαγητά και τα ποτά, αλλά αποβλέπει στη σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου.

Επιπλέον όλοι αυτοί που σουβλίζουν την ημέρα του Πάσχα, είχαν να φάνει κρέας από την Τσικνοπέμπτη; Μάλλον όχι. Περισσότερο αναζητούν μια αφορμή να ψήσουν, να φάνε και να διασκεδάσουν απολαμβάνοντας τον ανοιξιάτικο καιρό με την καλοκαιρινή διάθεση, παρά είχαν μπει ιδιαίτερα στο κλίμα της Μ. Σαρακοστής. Αρκετοί εξ αυτών είναι που φεύγουν από την Εκκλησία μόλις ακούγεται το "αναστήτω ο Θεός, και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού, και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν".

Για ποιο λόγο λοιπόν αυτή η σύνδεση; Δεν είναι σωστή. Ούτε μπορούμε να επιβάλλουμε σε κάποιον τι, πως και πότε θα φάει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail