Καρδιακές παθήσεις: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής τους

Δοκιμάστε να κάνετε αυτήν την αλλαγή στη διατροφή σας! Μία νέα μελέτη από το Harvard T.H. Η Chan School of Public Health και το Πανεπιστήμιο Purdue διαπίστωσε ότι η εναλλαγή κόκκινου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Από: onmed.gr

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της, η μελέτη αυτή είναι η «πρώτη μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που εξετάζουν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στην υγεία, αντικαθιστώντας το με άλλα είδη τροφίμων». Με άλλα λόγια, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από παρόμοιες μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν, αλλά ήταν περισσότερο προσεκτικοί για να αποφύγουν τα ασυνεπή συμπεράσματα που είχαν προκύψει.

«Τα προηγούμενα ευρήματα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που αξιολογούσαν τη συσχέτιση του κόκκινου κρέατος με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν ασυνεπή», λέει η Marta Guasch-Ferré, επικεφαλής της μελέτης. «Αλλά η νέα έρευνα, η οποία συγκρίνει διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε άλλα τρόφιμα, δείχνει ότι η αντικατάσταση κόκκινου κρέατος με πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας μειώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου».

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 1.803 συμμετέχοντες σε 36 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Συνέκρινε τους ανθρώπους των οποίων η δίαιτα περιελάμβανε κόκκινο κρέας με τους ανθρώπους που κατανάλωναν άλλα είδη τροφίμων (όπως κοτόπουλο, ψάρι, υδατάνθρακες ή φυτικές πρωτεΐνες όπως όσπρια, σόγια ή ξηροί καρποί). Στη συνέχεια, εξέτασε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους, καθώς και τα τριγλυκερίδια, τις λιποπρωτεΐνες και την αρτηριακή πίεση, τα οποία αποτελούν όλα παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας (όσπρια, σόγια και ξηροί καρποί) εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν κόκκινο κρέας. «Τα αποτελέσματα είναι συνεπή με τις μακροπρόθεσμες επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές προσβολές όταν οι ξηροί καρποί και άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης συγκρίνονται με το κόκκινο κρέας» ανέφεραν οι ερευνητές.

Πηγή: mindandbodygreen.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail